Litvánia nem enged az európai uniós nyomásnak, továbbra is korlátozni akarja a kalinyingrádi áruforgalmat

június 30., csütörtök 6:15
33

A litván vezetés nem hajlandó feloldani a területén keresztül a kalinyingrádi régióba irányuló orosz áruk exportjának tilalmát – írja az ukrán Korrespondent.net.

Litvánia ellenzi az európai politikusok ötletét, amely szerint enyhítenék a régióba irányuló orosz árutranzit tilalmát. Ezt szerdán, június 29-én jelentette be Petras Austrevicius európai parlamenti képviselő. A politikus azt mondta, óriási hiba lenne, ha az EU beavatkozna Litvánia döntésébe, és ebbe soha nem fognak belemenni.

Austrevicius szerint az orosz fenyegetések hatására néhány EU-politikus elkezdett gondolkodni a tranzithelyzet bizonyos mértékű korrekcióján, Litvánia azonban nem fogja megváltoztatni a döntését csak azért, mert Oroszország fenyegetőzik.

„Ez az értékek elárulása. Sőt, kísérlet arra, hogy Litvániát elvágják a tranzitfolyosókon keresztül” – mondta Austrevicius.

Orosz kamionok torlódnak Csernyiszevszkoje határállomáson 2022. június 22-én Fotó: MIKHAIL GOLENKOV/Sputnik via AFP

A képviselő szerint a Kalinyingrádba érkező fém katonai üzemekben fog kikötni, és olyan eszközöket fognak belőle gyártani, amelyek civil ukránok halálát okozhatják.

Litvánia közel két hete akadályozza a kalinyingrádi orosz enklávéba irányuló vasúti és közúti tranzitot, azaz nem engedi át a területén az uniós szankciók hatálya alá eső árukat. A hírek szerint azonban az EU-ban úgy gondolják, hogy az Oroszországból lényegében Oroszországba irányuló szállítások nem minősülnek exportnak, így nem eshetnek a tilalom hatálya alá. Erről határozattervezet is készült – melynek pontos tartalmát nem hozták még nyilvánosságra –, amelyet a litvánok nem hajlandók elfogadni.

A konfliktus hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt