Akár a 3. világháború is kirobbanhatna most Kalinyingrádnál, de valószínűbb, hogy erre még egy kicsit várni kell

háború
2022 június 28., 11:03
comments 38

Joe Biden amerikai elnöknek most azt kellene mondania, „Vlagyimir, elvesszük tőled Kalinyingrádot azért, amit Ukrajnában tettél”. Ezt egy Maris Gulbis nevű lett politikus jelentette ki hétfőn egy tévéműsorban. Gulbis azelőtt belügyminiszter is volt a rigai kormányban, de már semmilyen funkciója nincs, csak radikális felvetései – igaz, ennyi is elég ahhoz, hogy az orosz sajtót körbeszaladja a neve, és hogy orosz vezetők hisztérikus reakciókkal szórják tele az internetet.

Vagyim Dzsabarov szenátor, az orosz felsőház, a Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekben illetékes bizottságának elnökhelyettese például azt mondta, ha a NATO akár csak halvány kísérletet is tenne a kalinyingrádi enklávé elszakítására, az azonnali katonai összecsapásokhoz vezetne. „Nem hiszem, hogy a NATO ezt ne értené” – magyarázta, és hozzátette: „Mindenekelőtt a litvánoknak és a lengyeleknek kellene elgondolkodniuk ezen, hiszen ők kerülnének elsőként a húsdarálóba.”

Ide tartozik, hogy a Fehéroroszország és Kalinyingrád megye közé eső 104 kilométeres lengyel–litván határszakaszt – az úgynevezett suwalki folyosót – kifejezetten sérülékenynek és nehezen védhetőnek tekintik, amióta a balti államok taggá váltak a NATO-ban. Észak-atlanti becslések szerint a térség másfél napnál tovább nem lenne tartható orosz invázió esetén. Hogy később mi történne egy totális Oroszország–NATO-háborúban, az más kérdés.

photo_camera Rendkívül békés táj a suwalki folyosónál, a lengyel–litván határ közelében Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Erről mindazonáltal nincs szó, akkor sem, ha nyilván megszólalt a kérdésben Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elvadult elnökhelyettese is, mondván, Gulbis kijelentése nem más, mint kísérlet a harmadik világháború kirobbantására, és

az oroszok ezt sosem fogják neki elfelejteni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.