Miért vadult meg Medvegyev?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
június 16., 8:15
comments 9

2022. június 15-e sem telt el hullámokat generáló Dmitrij Medvegyev-poszt nélkül. Az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője új szokása szerint a Telegram-csatornáján tett szerdán igen harsány megjegyzést, a célpontja Ukrajna és egy füst alatt az USA volt. „Láttam a hírt – írta –, amely szerint Ukrajna a lend-lease keretében szeretne LNG-t kapni tengerentúli gazdáitól, és csak két év múlva fizetne. Enélkül télen egyszerűen megfagyna. De van egy kérdésem. Ki állíthatja, hogy két év múlva egyáltalán ott lesz még Ukrajna a világtérképen? Persze az amerikaiaknak mindegy – úgy beleálltak az antiorosz projektjükbe, hogy nekik már semmi sem drága.”

Az ukránok részéről Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó reagált, mondván, „ha az orosz imperializmusnak lenne arca, az Medvegyev lenne. Apró ember hatalmas komplexusokkal, akinek az egyetlen lehetősége, hogy felhívja magára a figyelmet: mérget fröcskölni Ukrajnára és fenyegetni a világot.” Podoljak a Twitterén azt írta: Ukrajna volt, van és lesz, de hogy Medvegyev hol lesz két év múlva, más kérdés.

Ma háború van – és holnap is az lesz

A felvetés onnan nézvést releváns, hogy a független orosz – azaz jellemzően külföldről szerkesztett orosz nyelvű – sajtó szerint az utóbbi időben tényleg felmerül Vlagyimir Putyin utódlásának kérdése. Hogy emögött mennyire van ott a vágyvezérelt gondolkodás, az is dilemmákra késztethet, ám arról jó néhány elemzés és tűz közeli forrásokra hivatkozó háttércikk született, hogy a hosszúra nyúlt orosz–ukrán háború fejleményeivel a legkevésbé sem elégedett az orosz elit.

photo_camera Apró ember jókora puskával

Ami ráadásul nemcsak a technokratákra és a liberálisok maradékára igaz, hanem a Kreml héjáira is. Előbbiek a mozgásterük szűkülésével, a szankciók kedvezőtlen hatásaival, a gazdasági nehézségekkel, a kulturális kapcsolatok megsemmisülésével kénytelenek szembesülni, utóbbiak a háborús erőfeszítések fokozásának halogatását kérik számon. Ez akkor is így van, ha a jelenlegi viszonyok között senki sem fogalmaz meg hangos kritikát a politikai-katonai vezetés kulcsszereplői közül.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt