Miért vadult meg Medvegyev?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 június 16., 08:15
comments 8

2022. június 15-e sem telt el hullámokat generáló Dmitrij Medvegyev-poszt nélkül. Az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője új szokása szerint a Telegram-csatornáján tett szerdán igen harsány megjegyzést, a célpontja Ukrajna és egy füst alatt az USA volt. „Láttam a hírt – írta –, amely szerint Ukrajna a lend-lease keretében szeretne LNG-t kapni tengerentúli gazdáitól, és csak két év múlva fizetne. Enélkül télen egyszerűen megfagyna. De van egy kérdésem. Ki állíthatja, hogy két év múlva egyáltalán ott lesz még Ukrajna a világtérképen? Persze az amerikaiaknak mindegy – úgy beleálltak az antiorosz projektjükbe, hogy nekik már semmi sem drága.”

Az ukránok részéről Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó reagált, mondván, „ha az orosz imperializmusnak lenne arca, az Medvegyev lenne. Apró ember hatalmas komplexusokkal, akinek az egyetlen lehetősége, hogy felhívja magára a figyelmet: mérget fröcskölni Ukrajnára és fenyegetni a világot.” Podoljak a Twitterén azt írta: Ukrajna volt, van és lesz, de hogy Medvegyev hol lesz két év múlva, más kérdés.

Ma háború van – és holnap is az lesz

A felvetés onnan nézvést releváns, hogy a független orosz – azaz jellemzően külföldről szerkesztett orosz nyelvű – sajtó szerint az utóbbi időben tényleg felmerül Vlagyimir Putyin utódlásának kérdése. Hogy emögött mennyire van ott a vágyvezérelt gondolkodás, az is dilemmákra késztethet, ám arról jó néhány elemzés és tűz közeli forrásokra hivatkozó háttércikk született, hogy a hosszúra nyúlt orosz–ukrán háború fejleményeivel a legkevésbé sem elégedett az orosz elit.

photo_camera Apró ember jókora puskával

Ami ráadásul nemcsak a technokratákra és a liberálisok maradékára igaz, hanem a Kreml héjáira is. Előbbiek a mozgásterük szűkülésével, a szankciók kedvezőtlen hatásaival, a gazdasági nehézségekkel, a kulturális kapcsolatok megsemmisülésével kénytelenek szembesülni, utóbbiak a háborús erőfeszítések fokozásának halogatását kérik számon. Ez akkor is így van, ha a jelenlegi viszonyok között senki sem fogalmaz meg hangos kritikát a politikai-katonai vezetés kulcsszereplői közül.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.