Peszkov: Oroszország nagyon elszánt Kalinyingráddal kapcsolatban

külföld
2022 június 24., 06:52
comments 8

Egyelőre semmilyen döntést nem hoz az orosz vezetés a kalinyingrádi helyzettel kapcsolatban, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Ugyanakkor nagyon elszántak vagyunk.”

Litvánia szombat óta nem enged át olyan szállítmányokat a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő orosz enklávéba, amelyekben uniós szankciókkal sújtott termékek vannak.

Ez az Orlan 10, ami úgy néz ki, mint egy kisrepülő. Itt épp orosz katonák pózolnak vele egy tavalyi képen.
photo_camera Orosz katonák Kalinyingrádban, még tavaly szeptemberben Fotó: ALEXEY KUDENKO/Sputnik via AFP

Peszkov azt mondta, egyelőre vizsgálják a helyzetet, és ha a végére értek, eljuttatják majd álláspontjukat az ellenfeleik számára. „Sajnálatos módon már nem a partnereink, hanem az ellenfeleink.” Mint mondta, nem zárják ki, hogy Litvánia visszavonja a korlátozást, de a Kreml a legrosszabbra készül.

Ez visszafogottabb nyilatkozatnak tűnik ahhoz képest, hogy az orosz külügy korábbi közleménye szerint Oroszország „fenntartja magának a jogot lépések megtételére nemzeti érdeke védelmében”, ha Litvánia nem oldja fel a blokádot a közeli jövőben. Oroszország „nyíltan ellenséges lépésnek” tekinti a litván döntést, mely szerintük Litvánia nemzetközi vállalásait is sérti. (TASZSZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.