Peszkov: Oroszország nagyon elszánt Kalinyingráddal kapcsolatban

külföld
2022 június 24., 06:52
comments 8

Egyelőre semmilyen döntést nem hoz az orosz vezetés a kalinyingrádi helyzettel kapcsolatban, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Ugyanakkor nagyon elszántak vagyunk.”

Litvánia szombat óta nem enged át olyan szállítmányokat a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő orosz enklávéba, amelyekben uniós szankciókkal sújtott termékek vannak.

photo_camera Orosz katonák Kalinyingrádban, még tavaly szeptemberben Fotó: ALEXEY KUDENKO/Sputnik via AFP

Peszkov azt mondta, egyelőre vizsgálják a helyzetet, és ha a végére értek, eljuttatják majd álláspontjukat az ellenfeleik számára. „Sajnálatos módon már nem a partnereink, hanem az ellenfeleink.” Mint mondta, nem zárják ki, hogy Litvánia visszavonja a korlátozást, de a Kreml a legrosszabbra készül.

Ez visszafogottabb nyilatkozatnak tűnik ahhoz képest, hogy az orosz külügy korábbi közleménye szerint Oroszország „fenntartja magának a jogot lépések megtételére nemzeti érdeke védelmében”, ha Litvánia nem oldja fel a blokádot a közeli jövőben. Oroszország „nyíltan ellenséges lépésnek” tekinti a litván döntést, mely szerintük Litvánia nemzetközi vállalásait is sérti. (TASZSZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.