Peszkov: Oroszország nagyon elszánt Kalinyingráddal kapcsolatban

június 24., péntek 6:52
9

Egyelőre semmilyen döntést nem hoz az orosz vezetés a kalinyingrádi helyzettel kapcsolatban, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Ugyanakkor nagyon elszántak vagyunk.”

Litvánia szombat óta nem enged át olyan szállítmányokat a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő orosz enklávéba, amelyekben uniós szankciókkal sújtott termékek vannak.

Orosz katonák Kalinyingrádban, még tavaly szeptemberben Fotó: ALEXEY KUDENKO/Sputnik via AFP

Peszkov azt mondta, egyelőre vizsgálják a helyzetet, és ha a végére értek, eljuttatják majd álláspontjukat az ellenfeleik számára. „Sajnálatos módon már nem a partnereink, hanem az ellenfeleink.” Mint mondta, nem zárják ki, hogy Litvánia visszavonja a korlátozást, de a Kreml a legrosszabbra készül.

Ez visszafogottabb nyilatkozatnak tűnik ahhoz képest, hogy az orosz külügy korábbi közleménye szerint Oroszország „fenntartja magának a jogot lépések megtételére nemzeti érdeke védelmében”, ha Litvánia nem oldja fel a blokádot a közeli jövőben. Oroszország „nyíltan ellenséges lépésnek” tekinti a litván döntést, mely szerintük Litvánia nemzetközi vállalásait is sérti. (TASZSZ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt