Müller Cecília hétfőig meghosszabbította a hőségriasztást

hőség
2022 június 30., 10:42
comments 1

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását a 2022. június 27-én 0 órától 2022. június 30-án 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4. 24 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezekben a napokban a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljük a napozást. Aki nem tud árnyékba húzódni, viseljen lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. A szem védelme érdekében hordjunk UV-szűrős lencsét, napszemüveget. A bőrünket pedig kenjük be rendszeresen fényvédővel. Arra is figyelmeztet az NNK, hogy felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe. Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, mert ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Kánikula Budapesten.
photo_camera Kánikula Budapesten. Fotó: Kristóf Balázs

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet. A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.