A 30 fokos Balaton véget vethet egy extrém szapora kagyló inváziójának

balaton
2022 július 01., 15:17
comments 6

Mindig is éltek kagylók a Balatonban, de Balatonszemes egyik strandjánál már nehéz úgy fürödni, hogy ne okozzanak kisebb horzsolásokat, vágásokat. Bizonyos szakaszokon összefüggő kagylómezőkön lehet sétálni a közel 30 fokos tóban, inkább az a ritkább, ha sima iszapra léphetünk. Ilyen kagyló-labdákkal lehet focizni:

Korábban is szerették a kagylók Balatonszemest, de most a balatonőszödi kormányüdülő felé eső egyik strandnál extrém mennyiségben telepedtek meg. Egy ilyen kis kupacot pillanatok alatt össze lehet gyűjteni:

A fotót elküldtem Balogh Csillának, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) tudományos munkatársának. A kérdés persze az, hogy mit látunk a fotón.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.