Balaton-beépítés: az Alkotmánybíróság elkaszálta a kivételező szabályokat

balaton
2022 július 01., 11:16
comments 8

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését. Eddig miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni az amúgy érvényes beépítési korlátozásokat. Megfelelő papír birtokában

  • a part 30 méteres sávján belül is építkezhettek,
  • túlléphették a településrendezési tervben előírt beépítettség és beépítési magasság maximális mértékét,
  • csökkenthető volt a strandok, kempingek, zöldterületek partszakasza.

Az Alkotmánybíróság szerint legfeljebb törvényekben, nem rendeletekben lehetne ilyen kivételekről határozni, és ebben a formában a szabályozás gyengíti az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való jog garanciáit.

A témában ellenzéki képviselők fordultak az Alkotmánybírósághoz még tavaly júliusban.

A Balaton körüli beruházások környezetpusztító hatásairól januárban készítettünk videót:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.