Az abortusz szigorítása miatt egy 10 éves ohiói kislánynak másik államba kellett utaznia terhesség-megszakításra

külföld
2022 július 02., 06:55
comments 15

Miután Ohio államban néhány órával a Legfelsőbb Bíróság döntését követően megtiltották az abortuszt a terhesség hatodik hete után, számos nő kezdett a szomszédos Indiana államba menni abortuszért, köztük egy 10 éves kislány is.

photo_camera Tüntetés a Legfelsőbb Bíróság szigorító intézkedése ellen Cincinnatiben, Ohio államban. Fotó: JASON WHITMAN/NurPhoto via AFP

Dr. Caitlin Bernardot, egy indianapolisi nőgyógyászt egy Ohióban gyermekbántalmazással foglalkozó kollégája hívta fel a kislány miatt, aki három nappal lépte túl a hat hetes korlátozást, hogy vállalná-e a pácienst. Indianában ugyanis egyelőre teljesen legális az abortusz, bár a kormányzó július 25-re már összehívott a szigorítás miatt egy ülést.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága június 24-én felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét. Felülbírálták a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, amely mostanáig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam se hozhasson abortuszt tiltó szabályokat.

Az indianai terhességmegszakítást is végző intézmények azonnal érezték a döntés hatását, ugyanis jelentősen megnőtt a szomszédos Kentucky és Ohio államokból érkező páciensek száma. Előbbi államban a két utolsó ilyen klinika is bezárt. (IndyStar)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt