Belső vizsgálatot indítanak Böjte Csaba felettesei a gyermekotthonban történt bántalmazások miatt

bűnügy
2022 július 02., 09:55
comments 44

Az Erdélyi Ferences Rendtartomány belső vizsgálatot indít a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál, levonja a konzekvenciákat és még nagyobb elővigyázatossággal folytatja a munkáját – jelentette be Urbán Erik, a ferences rend erdélyi tartományfőnöke pénteken. Ugyanakkor kiállnak az otthonok alapítója, Böjte Csaba mellett.

Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és bentlakó gyermekek a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án.
photo_camera Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és bentlakó gyermekek a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án. Fotó: Biró István/MTI/MTVA

Szerdán derült ki, hogy 30 év börtönbüntetést kapott első fokon a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt nevelője, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában.

Urbán Erik elmondta, Böjte Csabával rendszeresen konzultált az ügyről, és teljes mértékben az állami törvények, a rendőrségi kivizsgálás során a nyomozók, a bírósági fázisban pedig az ügyvéd rendelkezései szerint jártak el, alávetették magukat a szükséges eljárásnak. „Egyetlen, eléggé el nem ítélhető bűnös gaztettei a harminc év minden napjának minden jó cselekedetét, sok ártatlan, önzetlen ember áldozatos munkáját, a felépített védőháló egészét nem teheti semmissé” - mondta. (Romkat.ro via Főtér)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.