Liszicsanszk eleste után kezdődhet a csata Donyeck megye északi részéért

külföld
2022 július 04., 08:38

Liszicsanszk elesett. Pénteki bejelentkezésünkben már írtuk, hogy a sorsa megpecsételődni látszik azzal hogy az orosz erők a várostól északra átkeltek a Donyecen. Szombaton aztán orosz források, vasárnap pedig már az ukrán vezérkar is azt jelentette, hogy a város orosz kézre került, a védőket az ukrán tájékoztatás szerint harceszközök hiányában, az életük védelmében kivonták a városból. Ezzel a hétvégén lényegében az oroszok Luhanszk megye egész területét megszállták, bár az Institute for the Study of War (ISW) szerint kisebb ukrán alakulatok még harcolhatnak a területen, de a főerő visszavonulása után az orosz megszállók gyorsan felmorzsolhatják ezeket.

Liszicsanszk eleste, Luhanszk megye egészének orosz megszállása után a csata súlypontja Szlovjanszkba tevődhet át. A várost a hétvégén már el is kezdte bombázni az orosz tüzérség, a képen a legitim katonai célpontként értelmezhetetlen piac egyik lerombolt bódéja látható.
photo_camera Liszicsanszk eleste, Luhanszk megye egészének orosz megszállása után a csata súlypontja Szlovjanszkba tevődhet át. A várost a hétvégén már el is kezdte bombázni az orosz tüzérség, a képen a legitim katonai célpontként értelmezhetetlen piac egyik lerombolt bódéja látható. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Hogy az oroszok mekkora hangsúlyt fektettek erre a műveletükre, azt jelzi, hogy az alig pár tíz kilométernyi frontszakaszon két főtiszt, a központi katonai körzetet vezető Alekszandr Lapin vezérezredes, és a déli katonai körzet műveleteit irányító Szergej Szuvorkin hadseregtábornok, az orosz légierő főparancsnoka is alakulatokat vezényelt. Ez persze az ISW szerint azt is jelzi, mennyire nem bízik a Kreml abban, hogy alacsonyabb rendfokozatú katonái képesek összetett műveletek vezénylésére.

A fronthelyzet Donyeck megye északi részén.
photo_camera A fronthelyzet Donyeck megye északi részén. Fotó: Institute for the Study of War / Twitter

Luhanszk megye teljes megszállásával az orosz műveletek súlypontja Donyeck megye északi részére tevődhet át. Ezen a részen az ukránok városok sorát erősítették meg, és most Luhanszk elestével rövidebb frontvonalon kell védekezniük - igaz, ez egyben azt is jelenti, hogy az oroszok is jobban koncentrálhatják erőiket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.