Az oroszok átkeltek a Donyecen

külföld
2022 július 01., 11:11
comments 3

Az orosz hadsereg feladta a Kígyó-szigetet. Csütörtök legjelentősebb fejleményét az orosz védelmi minisztérium igyekezett jó szándékú gesztusként beállítani, bár a valóságban inkább annak tudható be, hogy a sziget megszállása fenntarthatatlanná vált. Egyrészt azért, mert az ukrán tüzérség az elmúlt két hétben belőtte a szigetet, és mivel hajók elleni védelmi rendszereket is kapott a nyugati szövetségesektől, az utánpótlást is egyre komolyabban fenyegette. Másrészt azért, mert a sziget megtartása túl nagy erőforrásokat vont el az amúgy is erőforrásproblémákkal küzdő orosz szárazföldi erőktől, miközben a sziget megtartása egyáltalán nem szolgálta a hadműveletek fő célját, a Donbász megszállását.

Az Institute for the Study of War elemzése szerint épp ezért a visszavonulásnak még a másodlagos orosz nyilvánosságban is kedvező volt a fogadtatása, bár a védelmi minisztérium spinjét a jó szándékról még a Telegramon publikáló népszerű katonabloggerek se veszik be. Ők egy ideje már bírálták az orosz hadvezetést, amiért nem adja fel a szigetet, erőket és hadianyagot vonva el ezzel a fontosabb céloktól.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.