Siklóernyős-baleset: vádat emeltek a katonai helikopter pilótájával szemben

baleset
2022 július 4., 8:50
comments 19

Vádat emelt az ügyészség azzal a tiszttel szemben aki a 2020-as vértesszőlősi siklóernyős-balesetben a mentésre küldött katonai helikoptert vezette. A fára zuhant siklóernyős épségben várta a segítséget, ám a helikopter rotorszele lesodorta az ágakról, és olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy néhány héttel később meghalt.

Az ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja a pilótát, és indítványozza, hogy ítéljék próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve határozott időre tiltsák el a légi járművek vezetésétől.

photo_camera A helikopter

A terv szerint a helikopteren levő ejtőernyősök kötelet engedtek volna le a siklóernyősnek, amin leereszkedhetett volna a fáról. Az ügyészség úgy látja, a parancsnoknak fel kellett volna mérnie, hogy „a rotorlapátvégek által keltett légörvények a fák ágainak letöréséhez és a fán rekedt paplanernyő belobbanásához vezethetnek, ezért az a sértettre nézve veszélyes. Ennek ellenére a parancsnok az elvárható körültekintés – elsősorban a földfelszínen tartózkodó kárhelyszín parancsnoktól történő tájékozódás –, valamint a művelet következményeinek felmérése nélkül kezdte meg a feladatot”.

Megsérült a földön levő mentőtiszt is, az ügyészség közleménye szerint „a lezuhant ágak miatt”. Az érintett korábban azt nyilatkozta, percek óta próbálták stabilizálni a siklóernyőst, amikor a helikopter érthetetlen okból ismét feléjük szállt. A mentőtiszt nehezményezte, hogy ebben az ügyben nem indítottak nyomozást, amiért feljelentést is készült tenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt