Siklóernyős-baleset: vádat emeltek a katonai helikopter pilótájával szemben

baleset
2022 július 04., 08:50

Vádat emelt az ügyészség azzal a tiszttel szemben aki a 2020-as vértesszőlősi siklóernyős-balesetben a mentésre küldött katonai helikoptert vezette. A fára zuhant siklóernyős épségben várta a segítséget, ám a helikopter rotorszele lesodorta az ágakról, és olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy néhány héttel később meghalt.

Az ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja a pilótát, és indítványozza, hogy ítéljék próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve határozott időre tiltsák el a légi járművek vezetésétől.

Pillanatkép a vértesszőlősi siklőernyős-baleset utáni, tragédiába torkolló mentésről készült videóból.
photo_camera A helikopter Forrás: Facebook

A terv szerint a helikopteren levő ejtőernyősök kötelet engedtek volna le a siklóernyősnek, amin leereszkedhetett volna a fáról. Az ügyészség úgy látja, a parancsnoknak fel kellett volna mérnie, hogy „a rotorlapátvégek által keltett légörvények a fák ágainak letöréséhez és a fán rekedt paplanernyő belobbanásához vezethetnek, ezért az a sértettre nézve veszélyes. Ennek ellenére a parancsnok az elvárható körültekintés – elsősorban a földfelszínen tartózkodó kárhelyszín parancsnoktól történő tájékozódás –, valamint a művelet következményeinek felmérése nélkül kezdte meg a feladatot”.

Megsérült a földön levő mentőtiszt is, az ügyészség közleménye szerint „a lezuhant ágak miatt”. Az érintett korábban azt nyilatkozta, percek óta próbálták stabilizálni a siklóernyőst, amikor a helikopter érthetetlen okból ismét feléjük szállt. A mentőtiszt nehezményezte, hogy ebben az ügyben nem indítottak nyomozást, amiért feljelentést is készült tenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.