30 milliós segélyt nyújt a Fővárosi Önkormányzat az Átriumnak

július 5., kedd 11:05
4
Az Átrium bejárata a Margit körúton Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

30 millió forintos segélyt nyújt a Fővárosi Önkormányzat a csőd szélére sodródott Átrium színház részére - erről Bősz Anett, kulturális ügyekben illetékes főpolgármester-helyettes beszélt hétfőn a Klubrádióban.

Az első 15 milliós részlet már meg is érkezett a Margit körúti intézmény számlájára a politikus közlése szerint.

Arról, hogy milyen további segítséget tud nyújtani az önkormányzat, Bősz elmondása szerint kedden zajlik egyeztetés az érintettekkel.

A főpolgármester-helyettes szerint vizsgálják annak lehetőségeit is, miként tudnak segíteni más források illetve támogatások nélkül maradtak társulatoknak és színházaknak, például a Centrál Színháznak vagy Pintér Béla társulatának.

Bősz az interjúban arról is beszélt, hogy a kormányzat szerinte annak tudatában tartja vissza ezeket a forrásokat, hogy a Főváros úgysem hagyja veszni a független budapesti kulturális és művészeti műhelyeket; sőt, szerinte ugyanez a logika érvényesül a szociális intézmények esetében is.

Csütörtökön jelentette be az Átrium, hogy elkezdik leereszteni a rolót, mert nincs elegendő forrás a következő évad meghirdetéséhez. A forráshiány azt követően állt elő, hogy a tao-rendszer felszámolását követő osztogatási rendszerből kimaradtak, ás a Nemzeti Kulturális Alapból megítélt támogatások kifizetése sem történt meg.

Hétfőn este az Átrium Facebook-oldalán azt közölte, hogy június 27. és július 4. között 25.778.248 forint érkezett felajánlásként magánszemélyektől és cégektől a színházhoz. Ez még a Főváros támogatásával együtt is elmarad attól a 100 milliótól, amire a hvg.hu-nak nyilatkozó Zsedényi Balázs szerint év végéig szükségük lenne ahhoz, hogy meg tudjanak maradni.

Összehasonlításképpen: a hasonló kapacitású Turay Ida Színház és Karinthy Színház 300-300 milliót, a Játékszín 200 milliót kap állami támogatásként. (hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt