Még az űrben is megünnepelték az oroszok a luhanszki diadalt

űr
2022 július 05., 08:41

Úgy ünneplik az oroszok Liszicsanszk és ezzel Luhanszk megye elfoglalását, mintha minimum a Brandenburgi kapunál járnának.

Előbb Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter az állami tévében megrendezett privát beszélgetésben örömködtek egymásnak a 100 ezre kelet-ukrán város elfoglalása felett, és dicsérték meg a sereget.

Aztán az Orosz Szövetségi Úrügynökség, a Roszkozmosz tett közzé olyan fotókat, amiken feltehetően a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok pózolnak a luhanszki és donyecki önhatalmúlag kikiáltott köztársaságok zászlóival kezükben.

A Roszkozmosz hivatalos Telegram-csatornáján közzétett felvételen Oleg Artyemjev, Denisz Matvejev és Szergej Korszakov ünneplik a diadalt.

Képaláírás: „A «Luhanszki Népköztársaság» felszabadításának napja! A Földön és az űrben is ünnepelünk”.

Így folytatódik a közleményben: „A Roszkozmosz és űrhajósaink, akik ma a Nemzetközi Űrállomáson dolgoznak, csatlakoznak az LPR vezetője, Leonyid Pasecsnik gratulációjához a «Nagy Győzelem új napja» alkalmából”.

Azt is írják, hogy ez egy régóta várt nap, amire a megszállt terület lakói nyolc éve várnak, és biztosak abban, hogy 2022. július 3. örökre be fog vonulni a köztársaság történelmébe.

Az nem egyértelmű, hogyan érkezhettek a zászlók az ISS-re, bár június 3-án egy személyzet nélküli orosz Progressz teherűrhajó dokkolt az űrállomáson, miután elindult a kazahsztáni Bajkonur kozmodromról. A NASA szerint közel három tonna élelmiszert, üzemanyagot és ellátmányt szállított. Egy-két zászló akár rá is férhetett.

Artyemjev, Matvejev és Korszakov voltak az első oroszok, akik az ISS-re érkeztek azóta, hogy február 24-én megkezdődött Oroszország ukrajnai inváziója. Ez a most megjelent kép azért is érdekes, mert amikor sárga egyenruhában kiszálltak Szojuz kapszulából, megjelenésükre sokan az Ukrajnával való szolidaritás üzeneteként tekintettek.

A három orosz űrhajóssal együtt dolgozik az állomáson Jessica Watkins, Robert Hines és Kjell N Lindgren amerikai űrhajósok. Ők és a NASA sem kommentálták a lobogtatást. Ellenben megünnepelték július 4-ét. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.