Putyin: Szép volt, fiúk

július 5., kedd 7:02
5
Vlagyimir Putyin hallgatja Szergej Sojgu győzelmi jelentését a Kremlben 2022. július 4-én Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Vlagyimir Putyin gratulált az orosz csapatoknak az ukrajnai Luhanszk térségében aratott győzelmükhöz.

Hétfőn az orosz állami média televízión élőben közvetítette az orosz elnök és védelmi minisztere találkozóját. A megbeszélésen Szergej Sogju beszámolt Putyinnak az előrehaladásról, és a harctéren zajló küzdelmekről.

„Június 19-el kezdődően az orosz alakulatok és katonai egységek a «luhanszki népköztársaság» népi milíciája második hadtestének egységeivel együttműködve, csapataink déli egységeinek támogatásával sikeresen végrehajtották a felszabadítást célzó hadműveletet" - újságolta büszkén Szergej Sojgu.

A védelmi miniszter hozzátette, hogy a Gorszkij és Zolotoj térségében kialakított katlanban két hét alatt sikerült bekeríteni előbb Szeverodonecket, majd Liszicsanszkot, és komoly csapást mérni az ukrán hadseregre, mely - orosz számítások szerint - 5500 katonát is veszíthetett.

Putyin közölte Sojguval, hogy azok a katonák, akik a «luhanszki népköztársaság» tüzérparancsnokával küzdöttek, jutalmat kapnak bátorságukért, és megérdemlik, hogy pihenjenek egy kicsit.

„A többi katonai egységnek, beleértve a keleti és nyugati katonai csoportokat, a korábban javasolt terv szerint kell teljesíteniük a feladataikat” - folytatta Putyin, példaként emlegetve a luhanszki erők sikereit.

Az orosz elnök dicsérte a milíciát, amiért „hősiességet” tanúsítottak, gratulált nekik, és háláját fejezte ki.

A győzelmi beszéd közvetlen előzménye, hogy az orosz erők bevették Liszicsanszk városát, és ezzel egész Luhanszk megye irányítása a kezükben van.

Hogy ez mit jelent a háború következő heteit illetve hónapjait tekintve, arról Király András hétfői összefoglalójában olvashatnak bővebben. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt