Putyin: Szép volt, fiúk

háború
2022 július 05., 07:02
Vlagyimir Putyin hallgatja Szergej Sojgu győzelmi jelentését a Kremlben 2022. július 4-én
photo_camera Vlagyimir Putyin hallgatja Szergej Sojgu győzelmi jelentését a Kremlben 2022. július 4-én Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Vlagyimir Putyin gratulált az orosz csapatoknak az ukrajnai Luhanszk térségében aratott győzelmükhöz.

Hétfőn az orosz állami média televízión élőben közvetítette az orosz elnök és védelmi minisztere találkozóját. A megbeszélésen Szergej Sogju beszámolt Putyinnak az előrehaladásról, és a harctéren zajló küzdelmekről.

„Június 19-el kezdődően az orosz alakulatok és katonai egységek a «luhanszki népköztársaság» népi milíciája második hadtestének egységeivel együttműködve, csapataink déli egységeinek támogatásával sikeresen végrehajtották a felszabadítást célzó hadműveletet" - újságolta büszkén Szergej Sojgu.

A védelmi miniszter hozzátette, hogy a Gorszkij és Zolotoj térségében kialakított katlanban két hét alatt sikerült bekeríteni előbb Szeverodonecket, majd Liszicsanszkot, és komoly csapást mérni az ukrán hadseregre, mely - orosz számítások szerint - 5500 katonát is veszíthetett.

Putyin közölte Sojguval, hogy azok a katonák, akik a «luhanszki népköztársaság» tüzérparancsnokával küzdöttek, jutalmat kapnak bátorságukért, és megérdemlik, hogy pihenjenek egy kicsit.

„A többi katonai egységnek, beleértve a keleti és nyugati katonai csoportokat, a korábban javasolt terv szerint kell teljesíteniük a feladataikat” - folytatta Putyin, példaként emlegetve a luhanszki erők sikereit.

Az orosz elnök dicsérte a milíciát, amiért „hősiességet” tanúsítottak, gratulált nekik, és háláját fejezte ki.

A győzelmi beszéd közvetlen előzménye, hogy az orosz erők bevették Liszicsanszk városát, és ezzel egész Luhanszk megye irányítása a kezükben van.

Hogy ez mit jelent a háború következő heteit illetve hónapjait tekintve, arról Király András hétfői összefoglalójában olvashatnak bővebben. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.