Oroszország még nem adta fel a „nácitlanítási” terveit

külföld
2022 július 06., 09:52
comments 5

Bár a hadműveletek kedvezőtlen alakulása után április elején az orosz vezetés látszólag új célt fogalmazott meg, és műveleteit a Donbassz megszállására koncentrálta, a jelek szerint a végső cél változatlan maradt, írja friss elemzésében az Institute for the Study of War (ISW). Ezt Nyikolaj Patrusev, a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori, az orosz nemzetbiztonsági tanács jelenlegi vezetőjének keddi nyilatkozatára alapozzák, amiben arról beszélt, hogy a háború célja továbbra is a kijevi kormány megbuktatása, Ukrajna „nácitlanítása” és „demilitarizálása”, továbbá az orosz invázió végén megcsonkított ukrán állam szuverenitásának korlátozása azzal, hogy örök semlegességre kényszerítik. Márpedig Patrusev Putyin egyik legközelebbi bizalmasaként aligha mindana mást, mint amit az elnök is gondol.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács vezetője 2022. február 21-én, a tanács ülésén, amikor Putyin elnök felkérdezte embereit.
photo_camera Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács vezetője 2022. február 21-én, a tanács ülésén, amikor Putyin elnök felkérdezte embereit Fotó: ALEKSEY NIKOLSKYI/Sputnik via AFP

Ezek a célok ugyanazok, amiket Putyin az invázió kezdete előtt megfogalmazott, és amiből a kijevi csatavesztés, illetve az ukrán vezetés lefejezésére tett kudarcos kísérlet után visszavenni látszottak. Egyben az ISW szerint jelzés mindazoknak, akik valamiféle köztes megoldásban, tűzszünetben, vagy az eddigi területszerzéseket elismerő békében reménykedtek, hogy erre nemhogy ukrán, de orosz oldalról sincs nyitottság. Nem mintha ez akár Ukrajna, akár a Nyugat számára elfogadható volna.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.