Boris Johnson a westminsteri csordaszellemet hibáztatta a bukásáért

külföld
2022 július 07., 12:52
comments 4

Világos, hogy a parlamenti Konzervatív Párt azt akarja, hogy új vezetője legyen a pártnak, és így új miniszterelnök is” - mondja Boris Johnson a csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután a sajtóban már megjelent, hogy kész lemondani a pártelnöki posztjáról, ősztől pedig a miniszterelnökséget is elengedné.

Ennek előzménye, hogy Johnson kormányának tagjai sorra jelentették be a lemondásukat a miniszterelnök sorozatos botrányai és hazugságai miatt. A hatalom átadásának menetrendjét csak jövő héten ismertetik. Amíg nincs új vezető, addig Johnson marad hivatalban. A miniszterelnök elismerte, hogy a politikában senki sem nélkülözhetetlen.

Boris Johnson Downing Street 10 előtt
photo_camera Boris Johnson Downing Street 10 előtt Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Johnson megpróbálta meggyőzni kollégáit arról, hogy „furcsa lenne kormányt váltani, amikor ilyen sokat teljesítünk, és amikor ilyen hatalmas mandátummal rendelkezünk”. Azt mondta, pártja csak néhány százalékponttal van lemaradva a közvélemény-kutatásokban, még félidőben is, miközben a gazdasági helyzet belföldön és nemzetközileg is nagyon nehéz”. A frissen megbukott miniszterelnök szerint csak a westminsteri csordaszellem miatt nem fogadták el az ellenérveit.

Egyébként a saját eredményeire rendkívül büszke: többek között arra, hogy keresztülvitte a Brexitet, kezelte a világjárványt és „a Nyugat élére állt” Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójával szemben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.