Gulyás a minisztertársa 1,6 milliárd forintos osztalékáról: Ezek a számok olyan nagyok, hogy ahonnan én nézem a világot, értelmezhetetlenek

POLITIKA
2022 július 07., 14:06
comments 12

„A miniszter úr helyesnek tartja-e, hogy egy kormánytag koncessziós jogból szerez milliárdos vagyont?” - tette fel a kérdést Gulyás Gergelynek a kormányinfón a 24.hu munkatársa.

Az említett kormánytag Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a koncesszió mind az 5 fővárosi kaszinóra vonatkozik, a milliárdos vagyon pedig az az osztalék, amihez társtulajdonosként jutott hozzá Szalay-Bobrovniczky.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezése után arra tett ígéretet, hogy megválik a tisztségével összeférhetetlen cégeitől. A cseh harcászati repülőgépgyártó nyilván ilyen, ahogy a Dunakeszi Járműjavító is. Ezek egy olyan magántőkealaphoz kerültek, amelynek alapkezelője Hernádi Zsolt Mol-vezér egyik cége.

A London Capital Zrt.-nél viszont egyelőre nincs nyoma a tulajdonosváltásnak. Ez a cég Szalay-Bobrovniczky Kristófé, és 40 százalékos részesedéssel bír az 5 budapesti kaszinót működtető cégben (60 százalék a miniszterelnök barátjáé, Garancsi Istváné). A fővárosi kaszinók koncessziója Andy Vajna halála után, 2020 áprilisban került át Szalay-Bobrovniczkyékhoz. Az üzletet aztán bebetonozta, hogy a koncessziós jogot 2021-ben 35 évvel meghosszabbította a Rogán Antal kabinetminiszter felügyelete alatt működő koncessziós iroda.

Szalay-Bobrovniczky június 22-én - vagyis majdnem egy hónappal a miniszteri kinevezése után - adta be a vagyonnyilatkozatát, abban még feltüntette az érdekeltségei között a kaszinós London Capitalt.

photo_camera Szalay-Bobrovniczky június 22-i vagyonnyilatkozata

Gulyás a kormányinfón azt mondta, hogy tudomása szerint a honvédelmi miniszter mostanra minden érdekeltségét megszüntette és értékesítette, így a kaszinóst is. (Mellette állt Szentkirályi Alexandra, Szalay-Bobrovniczky felesége, de Gulyás azt mondta, hogy a kínálkozó helyzet ellenére nem kér segítséget tőle.) Azt nem tudja, hogy bejegyezték-e már az új tulajdonost.

Arra a kérdésre, hogy Szalay-Bobrovniczky már kormánytagként vett ki 1,6 milliárdos osztalékot a kaszinós cégből, Gulyás azt mondta, ebben sem biztos, ezt kérdezzék meg a honvédelmi minisztertől. (A London Captilal Zrt. határozata szerint Szalay-Bobrovniczky tulajdonosként május 26-án döntött a másfél milliárd forintot meghaladó osztalék felvételéről, két nappal a miniszteri kinevezése után.)

Ezután tette váratlanul hozzá Gulyás, hogy „ezek a számok olyan nagyok, hogy ahonnan én nézem a világot, értelmezhetetlenek”.

link Forrás

A kormányinfóról itt számoltunk be, arról pedig külön írtunk, hogy miért tartották most indokoltnak Orbán Viktor fizetésemelését, miközben mindenki más arra intenek, hogy nincs most itt az ideje a bérkövetelésnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.