Ráfázik, aki Európában él, egy légköri jelenség miatt itt sokkal melegebbek lesznek a nyarak, mint bárhol másutt

Lezárt tartalom a Kör tagjainak klímaváltozás
2022 július 08., 17:50
comments 17

Nyár van, és meleg. Sokszor melegebb, mint korábban. És a nagyon meleg időszakok is sokkal hosszabb ideig tartanak. Ennél pedig melegebb is lesz, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ez itt most életünk hátralévő részének leghűvösebb nyara. A nyarakat pedig – nagyon úgy néz ki – még melegebbnek fogjuk érezni, ha Európában élünk.

Egy új tanulmányban arra jutottak, hogy Nyugat-Európában háromszor-négyszer olyan gyorsan növekednek a hőhullámok – amik gyakoribbak, intenzívebbek és hosszabb ideig is tartanak –, mint a Ráktérítő és az Északi sarkkör közötti területek többi részén, például az Egyesült Államokban és Kanadában. A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány szerint a növekedés a futóáramlatban bekövetkezett változásokkal függ össze, azzal a légköri folyónak is nevezett gyors áramlattal, amely az északi félteke felett szállít nagy mennyiségű vízpárát nyugatról keletre. Ennek hatására alakulnak ki áradások, aszályok.

Csatlakozz a Körhöz még a tavalyi árakon!

Minden drágul, hamarosan a 444 is. Legyél most az előfizetőnk még a tavalyi áron!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.