Ráfázik, aki Európában él, egy légköri jelenség miatt itt sokkal melegebbek lesznek a nyarak, mint bárhol másutt

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 8., péntek 17:50
19

Nyár van, és meleg. Sokszor melegebb, mint korábban. És a nagyon meleg időszakok is sokkal hosszabb ideig tartanak. Ennél pedig melegebb is lesz, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ez itt most életünk hátralévő részének leghűvösebb nyara. A nyarakat pedig – nagyon úgy néz ki – még melegebbnek fogjuk érezni, ha Európában élünk.

Egy új tanulmányban arra jutottak, hogy Nyugat-Európában háromszor-négyszer olyan gyorsan növekednek a hőhullámok – amik gyakoribbak, intenzívebbek és hosszabb ideig is tartanak –, mint a Ráktérítő és az Északi sarkkör közötti területek többi részén, például az Egyesült Államokban és Kanadában. A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány szerint a növekedés a futóáramlatban bekövetkezett változásokkal függ össze, azzal a légköri folyónak is nevezett gyors áramlattal, amely az északi félteke felett szállít nagy mennyiségű vízpárát nyugatról keletre. Ennek hatására alakulnak ki áradások, aszályok.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt