Ez életünk hátralévő részének leghűvösebb nyara

POKOL
2022 június 29., 10:51
comments 62

A redőnyöket tökig lehúztam a lakásban, a macska nem tud napozni, de nem is baj, mert újabban napallergiás. Sok levegő nincs, és sötét van, viszont csak 27 fok. A klímát még nem kapcsoltam be.

És nem is merem bekapcsolni, mert félek, hogy azonnal dörömbölne az ajtómon Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, aki már június közepén megmondta, hogy ha árnyékot adó fák vannak a ház előtt, és éjjel szellőztetünk, majd reggel azonnal becsukjuk az ablakokat, nem is kell klímázni, hűvös marad a lakás. Főleg, ha nem Budapest belvárosában próbálkozunk ezzel, hanem mondjuk egy nagyobb park közvetlen közelében. És nem akkor, amikor negyvenfokos nappali csúcsok, illetve éjszakai huszonakárhány fokos minimumok fenyegetnek. Ha csak az előrejelzéseket nézem, csütörtökön már reggel be fogom kapcsolni a klímát, és sanszosan Ürge-Vorsatz Diána sem fog tudni a 23 fokos lakásával dicsekedni Twitteren. A meteorológusok szerint megdőlhet az aznapi melegrekord, az előrejelzések szerint lazán elérheti a negyven fokot a hőmérséklet.

photo_camera Egy gyógyszertár utcai hőmérője a franciaországi Monpellier-ben, 2022. június 17-én Fotó: PASCAL GUYOT/AFP

Június 30-án az eddigi rekordot 1950-ben mérték Pécsen, akkor 38,9 fok volt. A valaha mért legmelegebb magyarországi hőmérsékletet 2007-ben jegyezték Kiskunhalason: 41,9 fokot. A legmagasabb napi minimumot szintén 2007-ben, július 20-án jegyezték fel, Pécs-Árpádtetőn aznap hajnalban 27,9 fok volt. Ehhez képest az héten egész hűvösek lesznek az éjszakák az Időkép előrejelzése szerint várható 22-24 fokokkal.

Nem csak Magyarországon izzadunk a pokoli melegben, a világ nagy részén csúnya hőhullámok vannak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.