Ez életünk hátralévő részének leghűvösebb nyara

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
június 29., szerda 10:51
68

A redőnyöket tökig lehúztam a lakásban, a macska nem tud napozni, de nem is baj, mert újabban napallergiás. Sok levegő nincs, és sötét van, viszont csak 27 fok. A klímát még nem kapcsoltam be.

És nem is merem bekapcsolni, mert félek, hogy azonnal dörömbölne az ajtómon Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, aki már június közepén megmondta, hogy ha árnyékot adó fák vannak a ház előtt, és éjjel szellőztetünk, majd reggel azonnal becsukjuk az ablakokat, nem is kell klímázni, hűvös marad a lakás. Főleg, ha nem Budapest belvárosában próbálkozunk ezzel, hanem mondjuk egy nagyobb park közvetlen közelében. És nem akkor, amikor negyvenfokos nappali csúcsok, illetve éjszakai huszonakárhány fokos minimumok fenyegetnek. Ha csak az előrejelzéseket nézem, csütörtökön már reggel be fogom kapcsolni a klímát, és sanszosan Ürge-Vorsatz Diána sem fog tudni a 23 fokos lakásával dicsekedni Twitteren. A meteorológusok szerint megdőlhet az aznapi melegrekord, az előrejelzések szerint lazán elérheti a negyven fokot a hőmérséklet.

Egy gyógyszertár utcai hőmérője a franciaországi Monpellier-ben, 2022. június 17-én Fotó: PASCAL GUYOT/AFP

Június 30-án az eddigi rekordot 1950-ben mérték Pécsen, akkor 38,9 fok volt. A valaha mért legmelegebb magyarországi hőmérsékletet 2007-ben jegyezték Kiskunhalason: 41,9 fokot. A legmagasabb napi minimumot szintén 2007-ben, július 20-án jegyezték fel, Pécs-Árpádtetőn aznap hajnalban 27,9 fok volt. Ehhez képest az héten egész hűvösek lesznek az éjszakák az Időkép előrejelzése szerint várható 22-24 fokokkal.

Nem csak Magyarországon izzadunk a pokoli melegben, a világ nagy részén csúnya hőhullámok vannak.

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 1 990 990 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt