Vége a keménykedésnek, a magyar kormány egyre több brüsszeli igényt kész teljesíteni

eu
2022 július 08., 04:07

– Miben látszik engedékenyebbnek a magyar kormány?

– Mindenben.

– Mindenben?

– Tulajdonképpen mindenben.

A fenti kérdéseimre a válaszokat egy brüsszeli szakember adta, aki elég jól rálát az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalásokra, amelyek az újjáépítési alap (RRF) pénzeiről szólnak.

Nagyon sok pénzről van szó, aminek a megszerzésére nagyon kevés idő maradt.

5,8 milliárd euró támogatás van függőben, és további 9,6 milliárd euró kedvezményes hitel. A támogatás 70 százaléka elvész, ha az év végéig az Európai Tanács nem hagyja jóvá a magyar kormány tervét a pénz elköltéséről. A Tanácsnak négy hete lesz elfogadni a magyar tervet, ha előtte a Bizottság jóváhagyja azt. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb novemberben mindenképpen el kell fogadnia a Bizottságnak tervet, amit Magyarország még le sem adott.

Maga a pénz is nagyon fontos lenne a kormánynak a mostani helyzetben, főleg, hogy egy részét már előre elköltötte – például az orvosok idei béremelését eleve ebből akarta fedezni, de néhány beruházást, pályázaton elnyerhető támogatást is elkezdtek finanszírozni belőle.

De legalább ennyire fontos, hogy a forint gyengüléséhez is hozzájárul, hogy Magyarország az EU egyetlen tagállama, amelyik kérne az újjáépítési alapból, de még nincs jóváhagyott terve. Emiatt a befektetők kockázatosabbnak látják Magyarországot a többi európai országnál.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.