A pedagógusokat segítené a börtönkórházban meghalt miskolci tanár testvére, ha megnyeri a pert Strasbourgban

július 9., szombat 8:41
1

„Ferenc emléke előtt tisztelegve és a tanárok iránti szolidaritásból” magyar pedagógusok munkáját támogatná Kertész László, a börtönkórházban elhunyt egykori történelemtanár testvére, ha a javára ítél a strasbourgi bíróság. Erről képviselője, a Magyar Helsinki Bizottság számolt be.

Ahogy korábbi videónkban bemutattuk, Kertész Ferencre 2020 júniusában hívták ki a rendőröket, mert zavartan viselkedett. A kiérkező rendőrök nem ismerték fel, hogy egy zavart emberrel van dolguk, Ferencet lefújták gázspével és betörtek a lakásába. A tanár egy üres borosüveget szorongatott a kezében, ez a dulakodás közben összetört és megsebesítette az egyik rendőrt is. Ő is elismerte, hogy karcolásról van szó.

Kertész László Fotó: 444

Hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat ellene, majd a letartóztatás után kiderült, hogy Ferencnek rákja van. Másfél év fogva tartás után egy börtönkórházban halt meg, szeretteitől is csak online tudott elbúcsúzni. A letartóztatás idején Ferenc nem állt alkohol vagy más szer befolyása alatt, és sosem derült ki, mi okozta zavart állapotát.

„A jogszerűtlen és indokolatlan fogvatartás, a szájrák késői diagnózisa, a hatékony palliatív (fájdalomenyhítő) terápia hiánya, és annak megtagadása, hogy Kertész Ferenc megfelelően elbúcsúzhasson szeretteitől nem csak az alapvető emberiesség szabályaival ellenkezik, hanem az európai emberi jogi egyezmény több pontjának megszegését is jelenti: így, egyebek mellett, sérti a megalázó és embertelen bánásmód tilalmát, valamint a hatóságok azon kötelességét, hogy tiszteletben tartsák a személyi szabadságot és a családi élethez fűződő jogot” - írja a Helsinki Bizottság.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt