Parragh László elárulta, hogyan alakítanák át a katát

gazdaság
július 10., 5:40
comments 31

A választások óta lehet hallani arról, hogy a kormány valamit kezdeni akar a katával, és bár Parragh László iparkamarai elnök korábban az adónem teljes megszüntetésének lehetőségét is felvetette, azóta kiderült, hogy azt csak átalakítani fogja a kormány. Arról, hogy kinek mi a baja a katával, és hogy miért érzik fontosnak az átalakítását, korábban részletesen is írtunk, de a májusban-júniusban megjelent cikkekből nem sok részletet lehetett megtudni a tervezett változásokról.

Szombaton aztán a kormányzati Magyar Nemzetben mondta el Parragh, hogy milyen javaslatokat tettek le a kormány elé, amikről remélik, hogy még a nyáron el is fogadja azokat az országgyűlés.

Parragh elmondta, hogy a katát a minimálbérhez igazítanák, de ennek részleteit nem árulta el. Emellett nőne a közteher összege, de mellé 18 millió forintra emelkedne az eddigi évi 12 millió forintos összeghatár, és nagyobb lenne az érintett egyéni vállalkozókat megillettő társadalombiztosítási ellátás is.

Parragh ismét elmondta, amit az összes kapcsolódó interjúban el szokott mondani: hogy a katát annak idején azért vezették be, hogy egyszerűségével és könnyen alkalmazhatóságával segítse a kisvállalkozókat, akik a hétköznapokban sokszor igénybe vett szolgáltatásokat nyújtanak főleg a lakosságnak. Azaz például a fodrászok, az órások, a ruhajavítók, a kertészek vagy az otthonokban kisebb javításokat végző szerelők.

De szerinte 2013 óta egy olyan vállalkozói kör is csatlakozott a katához, amely a legtöbbször nagyobb üzleti megrendeléseket teljesít, illetve munkaviszony elkerülésére, átminősítésére használja a katát.

„Ha ez a helyzet fennmaradna, elveszne a kata létét igazoló társadalmi érdek, konszenzus és a közterheket továbbra is a többi vállalkozás és munkavállaló fizetné meg” – mondta el erről.

Parragh kitért arra is, hogy gyors jogalkotásban bíznak, mert ha még nyáron elfogadják az új szabályokat, az érintett vállalkozóknak nagyjából fél évük lenne a felkészülésre, az új szabályok elemzésére.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt