A katásoknak csak magánszemélyektől lehetne bevétele a kormány törvényjavaslata alapján

gazdaság
2022 július 11., 10:27

A kormány hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt, derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat értelmében a legjelentősebb változás az lenne, hogy az új szabályok értelmében a katásoknak csak magánszemélyektől származhatna bevétele. Kivételként egyedül a taxisokat nevezi meg a törvényjavaslat.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a kormány a katát továbbra is az alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formának szánja a legkisebb vállalkozásoknak, és az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították

„Az új kata eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint. Az új kata szabályai egyértelmű viszonyokat teremtenek a színlelt munkaviszony kizárása érdekében is: az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne” – fogalmaz a közlemény.

A kormány gyorsan elfogadtatná az új szabályokat: a közlemény szerint amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A tervezett változtatásokról Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke azt mondta a 444-nek, hogy ez gyakorlatilag egy felnégyeléssel ér fel, a katázás ma ismert formájának ezzel vége lesz.

A választások óta lehet hallani arról, hogy a kormány valamit kezdeni akar a katával, és bár Parragh László iparkamarai elnök korábban az adónem teljes megszüntetésének lehetőségét is felvetette, azóta kiderült, hogy azt csak átalakítani fogja a kormány. Arról, hogy kinek mi a baja a katával, és hogy miért érzik fontosnak az átalakítását, korábban részletesen is írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.