Annyit tankoltak Magyarországon májusban, mint még soha

gazdaság
2022 július 11., 04:45

Soha nem látott kereslet volt a magyar benzinkutakon 2022 tavaszán, az orosz-ukrán háború kitörése után, májusra pedig a forgalom az eddigi csúcsnak számító 2019 augusztusit is lekörözte - írja a NAV adatai alapján a Napi.hu. Mindez nagyrészt a tavaly ősszel bevezetett hatósági árnak köszönhető, a magyar állam pedig nagyon jól keres a felduzzasztott forgalmon.

Orbán Viktor 2021 novemberében jelentette be, hogy a kormány 480 forint/literes áron befagyasztja az üzemanyagárakat. Ez nem hozott rögtön nagy keresletnövekedést, hiszen ekkor még nem volt nagyon nagy a különbség a piaci és a szabályozott benzinár között. Az orosz-ukrán háború kitörésével viszont elszaladtak a piaci árak, ezután pedig a NAV fogyasztási statisztikain is jól lehet követni, mi történt:

  • Márciusban 31 százalékkal több benzint és 36 százalékkal több gázolajat vettek a magyar kutakon, mint egy évvel korábban, amit még részben a járvány miatti alacsony bázis is magyaráz;
  • áprilisban aztán 19,3 százalékkal több benzin és 21 százalékkal több dízel,
  • májusban pedig 10.3 százalékkal több benzint és 28,4 százalékkal több dízelt vettek, ami a Napi.hu cikke szerint szokatlanul nagy növekmény.

Májusban az előző 11 hónap fogyasztásával együtt több mint 6,1 milliárd liter üzemanyagot vásároltak Magyarországon, amire még nem volt példa. A nagy növekedéshez nyilván hozzájárult, hogy egészen a közelmúltig bárki hatósági áron tankolhatott a magyar kutaknál, emiatt pedig a határ másik oldaláról is sokat átjártak tankolni, és az országon áthaladók is igyekeztek teli tankkal távozni. Mindez más többször vezetett helyi üzemanyaghiányhoz és ellátási problémákhoz.

Az állam viszont remekül keres rajta, az év első 5 hónapjában 262,9 milliárd forint jövedéki adóbevétele volt az üzemanyagokból, 6,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban. Vagyis még úgy is többet keresett ezen az állam, hogy két lépésben csökkentette a benzin és a gázolaj jövedéki adóját, előbbiét 120 forintról 95-re, utóbbiét 110,35 forintról 85,35-re.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.