Egész nyáron fenyeget az üzemanyaghiány, amin a hatósági ár sem segít

gazdaság
2022 május 31., 16:03

Miután a kormány a múlt héten kitalálta, hogy a magyar és külföldi autósoknak más áron kell adni az üzemanyagot, újra gondokról lehet hallani a benzinkutakon: az új szabályok és az azok körüli kérdések miatt kétségbe esett benzinkutasokat, kiakadt autósokat, kifogyott és átmenetileg bezárt kutakat találni országszerte. Az új szabályok a benzinkutasok szerint konkrétan betarthatatlanok, bár szakértők szerint azok nélkül még súlyosabb üzemanyaghiánnyal kellene szembenézni Magyarországon.

Az pedig jogi és közgazdasági szempontból is kérdéses, hogy mennyi ideig tudja a kormány fenntartani a hatósági árak védelmére kitalált, toldozott-foldozott rendszert.

Betarthatatlan szabály

Ahogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette, a kormány új rendszert talált ki arra, hogyan is kellene fizetni az üzemanyagért a magyar töltőállomásokon: a Magyarországon kiállított forgalmi engedélyt felmutató autósoknak a 480 forintos literenkénti hatósági áron, mindenki másnak a piaci, 717 forint körül járó áron kell adni az üzemanyagot. A rendszernek úgy kellene működnie, hogy az autós a tankolás közben a piaci árat látja, majd amikor fizetésnél hitelt érdemlően, forgalmi engedélye felmutatásával igazolja, hogy magyar autója van, akkor a kasszás már a hatósági árra állítja ki a számlát. Ezzel akarja a kormány elejét venni annak, hogy a Magyarországon áthaladó, vagy ide kifejezetten csak a benzinturizmus kedvéért, tankolni beugró külföldiek eltankolják az összes üzemanyagot a magyar autósok elől.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.