Huszonöt év múlva már létezni se fog az a gleccser, ahol most meghalt 11 ember

klímakatasztrófa
2022 július 11., 16:21
comments 3

Július 3-án egy óriási gleccserdarab szakadt le az olasz Dolomitok legmagasabb csúcsa, a Marmolada lejtőiről. A lezuhanó jégtömeg lavinát okozott, és rengeteg embert maga alá temetett. Tizenegyen meghaltak, nyolcan megsebesültek.

A nyári szezon még csak most kezdődött el a Marmolada körüli településeken, most teltek meg a szállodák, és egyre többen indultak túrázni, hegyet mászni, biciklizni a környéken. A népszerű üdülőhelyet főleg azok keresik fel, akik a nyári hőhullám elől menekülnek.

A tragédia rávilágított arra az immár tagadhatatlan tényre, hogy a klímakatasztrófa miatt ezek a gleccseromlások egyre gyakoribbak lesznek, és hogy ezzel a problémával valamit kezdeni kell. A Marmolada szélén fekvő három település vezetői úgy döntöttek, első a biztonság, ezért a baleset után lezárták a hegy magasabb részeire vezető utakat. A túrázók a veszély ellenére is tiltakoztak, és megpróbáltak kerülőutakon eljutni az elzárt részekre.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.