Megtakarításukat féltő kisbefektetők tüntetését verte szét a rendőrség Kínában

külföld
2022 július 11., 06:46

A kínai hatóságok vasárnap erőszakosan oszlattak fel egy tüntetést, melynek résztvevői azért tiltakoztak, mert vissza akarták kapni megtakarításaikat a bankoktól. A CNN riportja szerint április óta Honan tartomány számos helyi bankja küzd likviditási problémákkal, és több millió dollár értékű jüanbetétet fagyasztottak be. A betétesek jellemzően kisebb megtakarítással bíró emberek voltak, akik életkörülményei amúgy is meredeken romlottak a közelmúltban a gazdaság lassulása, illetve a koronavírus miatt elrendelt korlátozások miatt.

link Forrás

A betétesek egy csoportja az elmúlt hónapokban több alkalommal is tüntetett a tartomány fővárosában, Csengcsouban, de eddig eredménytelenül. Vasárnap több mint ezer ember gyűlt össze a kínai jegybank helyi központja előtt, és a beszámolók szerint ez volt az eddigi legnagyobb megmozdulásuk.

A tüntetés országosnak is jelentősnek számít mostanában, hiszen a koronavírus miatt elrendelt korlátozások miatt sehol nem gyűlt össze egyszerre ennyi ember az elmúlt hónapokban. A múlt hónapban a helyi hatóságok még bele is nyúltak a digitális covid-ellenőrző rendszerbe, azért, hogy így korlátozzák a betétesek utazását a tartományi fővárosba, és ez a lépés akkor országos felháborodást váltott ki.

    Ezúttal számos tüntető már kora hajnalban a bank elé ment, hogy így vegyék elejét a hatóságok fellépésének. A tüntetők közül sokan kínai zászlókat is lengettek, és a feltartott táblákon lévő üzenetek is a helyi tartományi kormány, nem pedig a központi kormány ellen szóltak.
    A CNN több, a tüntetésen részt vevő személlyel is beszélt, és elmondásaik alapján a tüntetők és a felsorakozott rendőrök órákig csak farkasszemet néztek egymással a tér két oldaláról, majd délelőtt 11 körül összecsapások kezdődtek: a hatóság emberei megindultak a tüntetők felé, akik válaszul üvegekkel és kisebb tárgyakkal dobálták meg őket. A rendőrség erre még erőteljesebben reagált, voltak tüntetők, akiket lerángattak a lépcsőkön, és általában is ütötték, akit értek, pedig a tüntetések sok nő és idős ember is jelen volt.
    Az amerikai lapnak nyilatkozó tüntetők elmondták, hogy nem számítottak ennyire erőszakos fellépésre, és nem is kaptak figyelmeztetést előtte a rendőrségtől. A rendőrök sokakat bevittek egy ideiglenesen létrehozott fogvatartó központba, és az emberek többsége pár órával később távozhatott.
    A helyi rendőrséget hiába kereste a CNN, letették a telefont, de vasárnap éjjel a honani bankhatóság közleményt adott ki, mely szerint az illetékes hivatalok dolgoznak azon, hogy minél gyorsabban kiderítsék, mi a helyzet a lakossági számlákkal a négy vidéki banknál, és hamarosan bejelentik majd, hogy mi lesz a következő lépés.
    A lap megjegyzi, hogy a tüntetés egy különösen érzékeny időpontban jött a kínai vezetés számára, hiszen Hszi Csin-ping pár hónap múlva érné el azt, hogy ismét őt válasszták a Párt élére, elérve ezzel, hogy három cikluson át vezethesse az országot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.