A Vállalkozók Országos Szövetsége szerint elsietett a kata-módosító törvény

POLITIKA
2022 július 12., 13:18
comments 2

Elsietettnek és a tisztességes kisvállalkozók tömegeire nézve méltatlannak tartja a KATA módosításáról szóló törvényjavaslatot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. ( A törvényt pár perce megszavazta az Országgyűlés.) A VOSZ további egyeztetéseket javasol az érintettekkel, a jelenlegi javaslat ugyanis több százezer kisvállalkozó megélhetését veszélyezteti - közölték. Az egyeztetésnek magába kell foglalnia az esetleges kivezetés dátumának kitolását és az érintett kisvállalkozói kör további jogszerű és mérsékelt adózási lehetőségének megteremtését, beleértve az adóteher növekedését is.

Katázó futárok az Erzsébet híd pesti hídfőjénél kedd délután
photo_camera Katázó futárok. Fotó: Szász Zsófi

A VOSZ úgy gondolja, hogy a KATA nem véletlenül vált sikeres adónemmé, hiszen jól szolgálta a KKV-szektor adózási feltételeinek javítását, ráadásul nagymértékben hozzájárult a szürke- és feketegazdaság visszaszorulásához. Ezért a KATA lényegét jelentő alacsony adminisztrációs terhet és a KKV-szektor szereplőit adózásra ösztönző, méltányos adómértékét ezért mindenképp fenn kell tartani.

A VOSZ elismeri, hogy kisebb számban előfordulnak olyan piaci szereplők is, amelyek kihasználják ezt az adófajtát, de szerintük ez más módon is kezelhető lenne, és a célravezető megoldás nem járhat a KATA adminisztrációjának növekedésével és a KATA hatálya alatti közteherviselés vállalhatatlan emelkedésével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.