Megbénították a forgalmat a Margit hídon a tüntetők

POLITIKA
2022 július 12., 08:37
comments 20

Cikkünk folyamatosan frissül!

  • Délelőtt tízre hirdettek meg tüntetést a Kossuth térre a kata módosítása ellen.
  • A kormány hétfőn terjesztette be az adónemet lényegében megsemmisítő tervezetét, amit kedden már el is fogadhat a parlament.
  • Lassan gyülekezett a tömeg, de 11 körülre már több száz fősre nőtt, és elindult a Margit híd felé.
  • Amikor elérték, elkezdték elállni a forgalmat. A villamossíneket teljesen ellepték, mindkét irányba megbénították az autóforgalmat is.
  • Szervezkedés kezdődött, hogy az Erzsébet hidat is lezárják.

A tíz órai meghirdetett kezdéskor még csak pár tucatnyian lézengtek a Kossuth téren a kata módosítása, lényegében megsemmisítése elleni demonstráción, de helyszíni tudósítónk szerint azóta folyamatosan érkeznek a tiltakozók, akik most már százas nagyságrendben gyűltek össze.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

A demonstrációt hétfő délután hirdették meg a Facebookon. Ennél hamarabb módjuk se lett volna, mert a kormány csak hétfőn terjesztette be a kata szabályat módosító törvényjavaslatát, amit rendkívüli sürgős eljárásban ma, kedden már el is fogadhat a parlament úgy, hogy a tervezet értelmében az új szabályok szeptember 1-ével már életbe is lépnének. Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján még azt állította, hogy nincs kész a tervezet.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

Magyarán a kormány alig több, mint másfél hónapot adna a katás vállalkozóknak arra, hogy amennyiben nem kizárólag magánszemélyeknek akarnának a jövőben szolgáltatni, más cégformát és adózási nemet találjanak maguknak. Ez igen komoly terheket ró több százezer emberre, mert egy adószakértő olvasónk szerint a katából kikerülő társaságoknak (jellemzően Bt-k), ügyvédi irodáknak szeptember 1-re nyitómérleget és nyitóvagyonleltárt kell készíteniük, amit aztán nem ingyen dolgozó könyvvizsgálóval is hitelesíttetnie kell. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Valamennyi vagyontárgyat piaci áron kell számbavenni, és ezt alá is támasztani. A szeptember 1-től december 31-ig tartó törtévre pedig ugyanúgy beszámolót kell majd készítenie, és még a katás időszakot is le kell zárnia bevallással. Vagyis két üzleti év keletkezik, amikre két bevallást kell készíteni és beadni.

UPDATE 10:39: Helyszíni tudósítónk jelentése szerint már pár száz tüntető gyűlt össze. „Van némi füttyögés, és kiabálják, hogy »ne szavazd meg!«”- jelentette. Már transzparensek is vannak, például ez:

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs


UPDATE 10:53: A tüntetők időközben több száz fősre növekedett csoportja elindult a Margit híd felé. Úgy tudjuk, az a tervük, hogy lezárják a forgalmat. "Ne bántsd a katást!" - skandálják, illetve azt is, hogy "gyertek velünk!".

UPDATE 11:01: A tömeg eleje lassan kiér a Jászai Mari térre. A legújabb rigmus: "Nem vagyok csaló!". A demonstrációt élőben is közvetítjük a Facebookon:

link Forrás

Mint felvételeinken is látható, a hatóságokat váratlanul érte a fordulat. Semmilyen rendőri jelenlét nem látszik, a tüntetők a villamossíneken és az autók között gyalogolnak. "Aki dudál velünk van" - kezték skandálni a tüntetők, amikor valaki dudálni kezdett a dugóban. "Ne írd alá, Kata!" - kezdték skandálni a tüntetők, némi derültséget okozva.

UPDATE 11:07: Megjelentek az első rendőrök a hídon, amit budai irányba lényegében már lezártak a tüntetők, teljes szélességében elfoglalták az úttestet. Helyszíni tudósítónk közben biciklis kajafutárokkal beszél, akik azt mondják, hogy ők szinte mind katás vállalkozók, és a köreikben volt is szervezkedés, hogy minél többen jöjjenek ki kedden tiltakozni.

photo_camera Fotó: Németh Dániel

UPDATE 11:10: Pesti irányba is megbénult a forgalom a Margit hídon.

photo_camera Fotó: Németh Dániel

UPDATE 11:18: Tudósítónk egy könyvelővel találkozott a hídon, aki elmondta, hogy velük senki se egyeztetett a javaslatról. Szerinte a katásoknak most rossz és rosszabb megoldások között kell választaniuk, minden más adónem sokkal kedvezőtlenebb a most lényegében megsemmisített katánál.

photo_camera Fotó: Németh Dániel

Közben a spontán szerveződő demonstráción egy csoport azon szervezkedik, hogy a tüntetők egy részét átterelje az Erzsébet hídra, amit ezek szerint szintén lezárnának.

UPDATE 11:26: Konkretizálódni látszik az Erzsébet híd lezárásának a terve. A Margit hídon több csoportosulás is kialakult, vagyis azt már hatékonyan blokkolják. Most a Jászai Mari téri csoportnál kezdődött szervezkedés, hogy néhányan induljanak át az Erszébet hídhoz. A nagy számban jeleln levő biciklis futárok jelentkeztek, hogy a rakparton haladva gyorsan átérnek oda, és ott is blokkolják a forgalmat.

UPDATE 11:31: "A szavazás idejéig, fél kettőig maradunk. Elfogadhatatlan, hogy egy nap alatt tolják át a parlamenten" - nyilatkozta helyszíni tudósítónknak Jámbor András, aki azt is közölte, hogy ő nem tagja pártnak, és nem szervezője, irányítója az eseménynek, ő is csak a tüntetőkkel beszélgetve tájékozódik. Közben a Momentum elnökségi tagja, Kele János arra próbálja rávenni a Jászai Mari téren tiltakozókat, hogy legalább a hídon rekedt autókat engedjék levonulni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.