Egyetlen nap alatt fogadtatná el a kormány a kata szigorítását

gazdaság
2022 július 11., 12:28
comments 39

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a katázás radikális átalakítását tervező törvényjavaslatot, amit hétfőn nyújtott be a kormány.

Semjén azt indítványozza, hogy a katás törvénymódosítással kapcsolatban

  • módosító javaslat benyújtására a kivételes eljárást elrendelő döntés meghozatalát követő három órán belül legyen lehetőség,
  • az összevont vitára 2022. július 12-én (kedden) - 1. napirendi pontként - kerüljön sor,
  • az összegző módosító javaslatról való döntésre 2022. július 12-én (kedden) kerüljön sor,
  • a zárószavazásra 2022. július 12-én (kedden) kerüljön sor.

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat értelmében szeptembertől csak az lehetne katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélyektől származik bevétele (kivéve a taxisokat, akik valamiért mentességet kaptak.) Bár pontos számítást nem tett közzé a kormány, de ez alighanem a 450 ezer katás adózó többségénél nem áll fenn, azaz számtalan egyéni vállalkozó lesz kénytelen másik, költségesebb adózási forma után nézni.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt a 444-nek, hogy ezzel a katázás ma ismert formájának gyakorlatilag vége van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.