40 fokos forróság, hőségriadó Kínában

külföld
2022 július 13., 5:33
comments 1
photo_camera Párakapu Sanghajban Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

Több mint 70 kínai nagyvárosban adtak ki vörös riasztást a 40 fokos hőség miatt.

Egy Al Jazeerának nyilatkozó sanghaji lakos sokkolónak nevezte az érzést, amikor naponta egyszer kimerészkednek a lakásból, hogy elmenjenek a kötelező covid- tesztelésre. A védőruhába öltözött egészségügyi dolgozók közt van, aki jégtömbökön ülve hűti magát, de a hírek szerint ájulásra is volt már példa.

1873 óta mindössze tizenötször fordult elő Sanghajban, hogy a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot. Most napokig ilyen hőségre számítanak.

Az ország középső részén, Csunkingban is három napja elviselhetetlen a meleg, Szecsuan tartományban pedig az állatkertben tartott pandákat kell jéggel hűteni. Csianghsziban az aszfalt is megolvadt a forróság miatt.

Kínában 60 éve nem volt ilyen meleg a június, az állami hírügynökség szerint az átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb a szokásosnál. A Peking körüli Hopej tartományban 44 fokot is mértek.

Közben az ország más részein a heves esőzés és az áradás okozott gondot az elmúlt időszakban. Emiatt emberek ezreit kellett kitelepíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt