Az év átverése: indiai csalók kamu krikettmeccsek közvetítésével húztak le orosz fogadókat

sport
2022 július 13., 09:22

Túlzás nélkül ritkán látható minőségű átverést hajtottak végre indiai csalók: úgy csináltak, mintha az indiai krikettbajnokság meccseit közvetítenék, és erre kínáltak fogadási lehetőséget, közben azonban munkanélküli amatőrök által lejátszott kamu-meccseket közvetítettek a gyanútlan, elsősorban orosz fogadóknak.

A stream épp annyira rossz minőségű volt, hogy ne lehessen rájönni a csalásra: nem volt helyszíni hangsáv, a pályának csak egy kis szeletét lehetett látni, a képernyőn ezen kívül még a csalók által kitalált eredmények tűntek fel. A játék nem volt túl akciódús, a labda sosem hagyta el a játékteret, így a kamerának nem volt miért távolabbra mennie.

link Forrás

A csalást részletesen bemutató BBC riportja megjegyezte azt is, hogy a játékosok időnként kifejezetten unottnak tűntek, bár soha nem mutattak róluk közeliket, ahogy a lelátót sem lehetett soha látni. A BBC érdeklődése érthető a csalássorozat iránt, hiszen a készítői a brit csatorna logóját is rárakták a közvetítésükre.

A csalást végül az indiai rendőrség leplezte le, a hatóságok szerint Gudzsarát államban pár unatkozó, munkanélküli férfi találta ki, hogy ebből talán pénzt lehetne csinálni, és meglepetésükre találtak orosz fogadókat, akik ráharaptak a lehetőségre. Eddig négy embert vettek őrizetbe, ők szervezték meg a kamubajnokságot, amire Telegramon keresztül lehetett fogadni.

A négy őrizetbe vett férfi egyike korábban dolgozott Oroszországban egy kocsmában, és voltak ismerősei az országban, a rendőrség szerint őket vette rá arra, hogy indiai krikettre fogadjanak. Indiában a krikett nemzeti sportnak számít, az indiai bajnokság a világ egyik legerősebb bajnoksága, melyben tényleg hatalmas pénzek mozognak. A sportfogadás ugyan hivatalosan tiltott az országban, de az illegális, főleg neten szerveződő fogadási lehetőségek tömegeket vonzanak.

A BBC-nek nyilatkozott egy korábbi profi csapat igazgatója, Joy Bhattacharjya, aki szerint volt már példa hasonló kamu bajnokságokra, amiket csak az online fogadók kedvéért szerveznek meg. Ilyenkor a játékosok folyamatosan utasításokat kapnak a pálya széléről, hogy minden pont a fogadást szervezők kedve szerint essen.

Ezt a tornát azután kapcsolták le a rendőrök, hogy már kilenc meccs lement. A mérkőzéseket egy eldugott faluban vették fel. A liga maga is kitalált volt, a Century Hitters T20 bajnokságban a környező államokról elnevezett csapatok indultak, és az összes játékost nagyjából két tucatnyi falusi személyesítette meg. Volt, aki kommentátorként dolgozott, az ő hangsávját keverték a stream alá, hogy élethűbb legyen a közvetítés. Általában nem volt közönséghang, de időnként a netről letöltött meccsek hangsávját hangosították ki hangszórókból a helyszínen, hogy úgy tűnjön, mintha ott lennének a nézők. A szervezők létrehoztak egy Youtube-csatornát, és Telegramon keresztül várták a téteket.

A játékosok meccsenként 5 dollárnyi rúpiát kaptak, ők mind együttműködnek a rendőrséggel, és ellenük nem is emeltek vádat.

A fogadók többsége az indiai rendőrség tájékoztatása szerint főleg Moszkvából, Voronyezsből és Tverből fogadott, és a New York Times cikke alapján a közel két hét alatt több ezer dollárnyi összeget tehettek fel a kamu meccsekre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.