Nem gondozta beteg anyját, emberöléssel vádolják

bűnügy
2022 július 13., 06:49
comments 2

„Kegyetlen szenvedéseket kellett átélnie a halála előtt annak a 79 éves nőnek, akit közeli hozzátartozói egyáltalán nem gondoztak azt követően, hogy otthonában magatehetetlen állapotba került” - írja a Heves Megyei Főügyészség közleménye.

A nő 2019 őszén szenvedett háztartási balesetet hatvani lakásában, emiatt december elejére mozgásképtelenné vált, nem tudott felkelni az ágyból. Vele együtt élő lánya naponta szembesült ezzel a helyzettel, mégsem látta el édesanyját, és nem hívott sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget.

„Nem mozgatta, nem ágytálazta, nem pelenkázta, és nem fürdette, miáltal emberhez méltatlan körülményeket teremtett a számára. Nem csak az ágy környékén, de az egész házban rendkívüli kosz és bűz uralkodott.”

A nő unokája és élettársa hetente jelentek meg a lakásban, de ők sem tettek semmit azon kívül, hogy felszólították a lányát anyja gondozására, illetve arra, hogy hívja ki az orvost.

„Az egyenes ági leszármazókat törvény kötelezi a felmenőikről való gondoskodásra, ám a sértett lánya és unokája szándékosan és súlyosan elhanyagolta ezt a kötelezettséget, belenyugodva magatartásuk várható következményeibe” - írja az ügyészség.

Végül csak akkor hívtak mentőt, amikor a nő eszméletét vesztette, de ekkor már nem lehetett megmenteni.

A Heves Megyei Főügyészség a lányt és az unokát különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, míg az unoka élettársát segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja.

Az ügyészség indítványozta, hogy a lányra 12 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, az unokára 9 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, az élettársra pedig másfél év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt szabjanak ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.