Eddig 38,3 millió eurónyi rezsitámogatást fizettek ki a bécsieknek

energia
2022 július 14., 11:58

Peter Hacker szociális ügyekért felelős bécsi városi tanácsnok közölte, hogy Bécs 191 545 háztartásnak már átutalta a 200 eurós rezsitámogatást, ami összesen 38,3 millió eurónyi (15,65 milliárd forintnyi) kifizetést jelent a legszegényebbeknek.

A támogatást automatikusan kapták meg azok, akik munkanélküli járadékra, lakhatási hozzájárulásra vagy vészhelyzeti segélyre jogosultak. Azok, akik közülük gyereküket egyedül nevelő szülők, még júliusban – szintén automatikusan – további 100 eurót kapnak.

Ez a támogatás várhatóan 13 ezer bécsi családon segít majd, kb. 42 ezer egyszülős, szintén rossz anyagi körülmények között élő háztartás pedig augusztustól igényelhet támogatást a várostól.

Energiabónusz

Peter Hanke pénzügyi városi tanácsnok azt mondta, ez nem az egyetlen támogatás, amit a bécsieknek adnak. Dolgoznak az úgynevezett energiabónuszon, ami kb. 1 millió bécsinek jelenthet majd könnyebbséget.

Az egyszeri, 200 eurós támogatást nemcsak a nehéz anyagi helyzetben élők igényelhetik majd, hanem minden Bécsben bejelentett lakos, így a támogatásból a bécsiek kétharmada részesülhet.

Peter Hanke pénzügyi városi tanácsnok és Michael Ludwig polgármester
photo_camera Peter Hanke pénzügyi városi tanácsnok és Michael Ludwig polgármester Fotó: C.Jobst/PID

A Bécsi Energiabónusz ’22-re Bécs összesen 130 millió eurót különített el. Ez a negyedik támogatási csomag, amit Bécs idén a lakosság megsegítésére létrehozott.

Kikapcsolási moratórum

Ezen felül külön bizottságot hoztak létre, ami folyamatosan figyeli az energiaárakat, és biztosítja, hogy a bécsi lakosok a lehető legkedvezőbb áron jussanak áramhoz. Az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie részletfizetési ajánlatot dolgozott ki azoknak, akiknek problémát jelenthet a távhő-, az áram- és a gázszámla kifizetése, de kikapcsolási moratóriumot is hirdettek az elkövetkező téli hónapokra.

Nincs osztalék

Bécs Városa vállalta, hogy lemond az energiaszolgáltató idei és jövő évi osztalékáról, helyette a Wien Energie köteles az összeget a lakossági energiaárak csökkentésére, illetve olyan fejlesztésekre fordítani, amik az energiaátállást segítik elő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.