GVI: A hazai vállalkozások 78 százaléka árat emel a közeljövőben

gazdaság
2022 július 14., 15:29
comments 2

2022 áprilisában a vállalkozások közel négyötöde, 78 százaléka vélte úgy, hogy a következő félévben nőni fognak a belföldi értékesítési áraik - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének legfrissebb elemzéséből. 4 százalékponttal többen vélekedtek így, mint 2021. októberben és 18 százalékponttal többen, mint egy évvel korábban.

2005 óta egyetlen alkalommal sem számoltak ilyen magas arányban áremeléssel a válaszadók, valamint inflációt meghaladó emelkedést is most prognosztizáltak a legtöbben (25 százalék).

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A GVI elemzésében a hazai vállalkozásoknak a belföldi- és exportárakkal kapcsolatos terveit vizsgálták, melyhez a GVI 2227 cég részvételével lezajlott 2022. áprilisi féléves vállalati konjunktúrakutatásának eredményeit használták fel.

Az inflációt is meghaladó áremeléssel számoló válaszadók fele 10–15 százalékos emelést jelölt meg, több mint negyedük (28 százalék) pedig 16–20 százalékosat.Az építőiparban (69 százalék) és a kereskedelemben (75 százalék) kiemelkedően magas azon cégek aránya, amelyek legalább az inflációval azonos mértékű növekedésre számítanak, de közel harmaduk még azt is meghaladó áremelést tervez. Ágazatonként vizsgálva az áremelés várható mértékét, az csak az építőiparban tér el jelentősen az átlagtól: ebben az iparágban a cégek csaknem 40 százaléka 16–20 százalékos emelést jelzett előre.

Emellett az exportáló cégek 57 százaléka ítélte meg úgy, hogy nőni fognak a külföldi értékesítési áraik (exportárak), ami még a tavaly októberi – akkor rekordmagasnak számító – 49 százalékos szintet is jelentősen meghaladja.

A részletes tanulmány letölthető a GVI honlapján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.