Kétmillió ukránt deportáltak Oroszországba az ukrán elnök szerint

Oroszország kétmillió embert vitt el erőszakkal Ukrajnából, ez része a taktikájának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán egy Szöulban megrendezett nemzetközi Ázsia-konferencián, amelyen videokapcsolás útján szólalt fel.

Az ukrán államfő szavai szerint Ukrajna Oroszországnak csupán az első célpontja, tovább fog menni Európa és Ázsia más országaiba. Ez szerinte Moszkva „stratégiája, a terror pedig a taktikája”. Az orosz taktika több részből tevődik össze Zelenszkij elmondása alapján:

  • a tüzérség „túszul ejti a városokat",
  • rakétaterror, amely kiűzi az embereket a városokból,
  • deportálás, az ukrán kikötők orosz blokádja az ukrán gazdaság gyengítésének céljából,
  • energiaválság okozása és propaganda.
photo_camera Oroszpárti szakadár katona állít meg egy civilt Mariupolban Április végén. Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Az ukrán lakosság Oroszországba hurcolásával kapcsolatosan kijelentette, hogy a kétmillió ukrán állampolgár között több százezren gyerekek.

„A pontos számukat talán sohasem fogjuk megtudni" - tette hozzá. „Ezeket a deportált embereket megfosztják a kommunikációtól, elveszik az irataikat, megfélemlítik őket, és megpróbálják Oroszország távoli régióiba szétszórni őket, hogy a lehető legnehezebb legyen hazatérniük szülőföldjükre" - mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy Oroszország a háború kezdete óta már 2960 rakétát lőtt ki az ukrán városokra. „A rakéták fő célpontjai civil objektumok" - emelte ki. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy a javarészt orosz megszállás alatt lévő Herszon megye kivételével szerdán Ukrajna minden régiójában légvédelmi riadó volt.

Anatolij Kurtyev, a zaporizzsjai városi tanács titkára a Telegrammon arról adott hírt, hogy a szerdán orosz rakétával eltalált vállalat romjai alatt emberek lehetnek. Az áldozatok száma egyelőre nem ismert, az ukrán hatóságok későbbre ígértek tájékoztatást.

Közben az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közölte, hogy már 48 holttestet emeltek ki a Donyeck megyei Csasziv Jar településen annak az ötszintes lakóháznak a romjai alól, amelyet vasárnap ért orosz rakétatalálat. A halottak között egy gyermek van, és kilencen sérültek meg. A mentési munkálatok még mindig tartanak.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán katonák visszaverték az orosz erők rohamát a Harkiv megyei Dermentyijivka település irányába, valamint több előrenyomulási kísérletüket a Donyeck megyei Bahmut irányába.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt