Orbán áprilisban még nevetgélt azon, milyen rosszul jár, aki a választás után megváltoztatta a politikáját

érdekes adat
2022 július 15., 14:01
comments 8

Miután a kormány a kata eltörlésével a több százezer kisvállalkozónak szüntette meg a kedvezményes adózási lehetőségét, a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásra korlátozta, különadókat vetett ki, beruházásokat fújt le, Novak Benjamin, a New York Times riportere előszedte, mit is mondott Orbán Viktor a megszorításokról április 6-án, a választási győzelem utáni sajtótájékoztatóján:

„Kizárható-e az, hogy az elkövetkező egy évben lesznek megszorítások Magyarországon? A költségvetési egyensúly tartható-e megszorítások nélkül?

Orbán Viktor: Kizárható.”

link Forrás

Később pedig nevetgélve azt mondta:

„Láttam olyat, hogy valaki a választás után megváltoztatta a politikáját, de annak nem lett jó vége.”

A Fidesz tavasszal még azzal kampányolt, hogy „rezsicsökkentés csak addig van, amig Orbán Viktor kormányoz,

de addig betonbiztosan”.

Ehhez képest most úgy néz ki, hogy akik eddig az átlag felett fogyasztottak, azonnal megemelt rezsit kell fizetniük, mert a kormány tervei szerint az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.

Windfall

Bár a héten Gulyás Gergely is elismerte, hogy a katából kikerülők adóemeléssel állnak szembe, Orbán tavasszal még úgy gondolta, hogy az extraprofitadóval kezelhető a helyzet. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan adónem, amit megemelnek, azt válaszolta: „Mi az adócsökkentés pártja vagyunk, tehát az embereket terheló adókat semmiképpen nem fogjuk emelni. Ha van valamilyen irány, akkor az nem fölfelé van, hanem lefelé. Hogy a 2010-es időszakhoz hasonló speciális vagy multikat terhelő adók szükségessé válnak-e, az Európai Unió döntésétől függ, ha nem tudja az unió megfékezni az energiaárak növekedését, akkor valamilyen lépéseket Magyarországon tennünk kell. Ezt ők windfall profitnak hívják, amik bizonyos iparágakban létrejönnek, és amelyek forrásokat jelenthetnek egy családokat védő gazdaságpolitika számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.