Személyesen is felelősnek tartja a háborúért orosz tárgyalópartnereit a kanadai pénzügyminiszter

külföld
2022 július 15., 14:03

„Nemcsak a tábornokok követnek el háborús bűnöket. A gazdasági technokraták teszik lehetővé a háborút” - mondta a G20-ak pénzügyminiszteri találkozóján Kanada pénzügyminisztere, Chrystia Freeland az orosz delegációnak.

photo_camera Timur Maksimov, az orosz delegáció tagja Fotó: MADE NAGI/AFP

Az idei G20 találkozókat - a világ 20 legfejlettebb gazdaságának találkozóját - Indonéziában, Balin tartják, és bár a nyugati országok megpróbálták elérni, hogy az oroszok ne képviseltethessék magukat, Indonézia semleges külpolitikát folytat, és elhívta Oroszországot.

Nemcsak Freeland beszélt arról, hogy a háború „jelenleg a globális gazdaság egyetlen, legnagyobb veszélyeztetője”. Egy nappal a találkozó előtt Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere az orosz-ukrán háborút a globális gazdaság legnagyobb kihívásának nevezte. Azt is hozzátette, hogy Putyin kormányának nincs helye a tárgyalásokon. „A háború negatív tovagyűrűző hatásai a világ minden pontján érezhetők, különösen a magasabb energiaárak és az élelmiszerellátási bizonytalanság tekintetében" - mondta Yellen.

photo_camera Fotó: SONNY TUMBELAKA/AFP

A találkozó eredetileg a koronavírus okozta gazdasági válságról szólt volna, de így napirendre került a háború hatásának tárgyalása is.

A tárgyalások házigazdája, Sri Mulyani Indrawati indonéz pénzügyminiszter figyelmeztette a küldötteket, hogy ha nem sikerül kezelni az energia- és élelmiszerválságot, az katasztrofális következményekkel járhat. „Kudarcunk költsége több, mint amit megengedhetünk magunknak” - mondta nyitóbeszédében. Szerinte együttműködésre, és konszenzusokra van szükség.

photo_camera Sri Mulyani Indrawati indonéz pénzügyminiszter és Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere Fotó: MADE NAGI/AFP

Kérdéses, hogy várhatók-e kiviharzások a tárgyalásokról: Yellen az áprilisi G20-ak találkozóján sétált ki többedmagával, amikor az oroszok felszólaltak, az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov pedig júliusban hagyta el a tárgyalótermet felszólalása után, meg se várva a délutáni ebédet, és megbeszéléseket.

A tárgyalások végeztével szinte esélytelen, hogy a G20 közösen adjon ki bármilyen közleményt, hiszen a legtöbb országnak Oroszországgal alapvető nézeteltérései vannak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.