Nőtt a katonai célra felhasználható kínai áruk Oroszországba irányuló exportja

POLITIKA
2022 július 16., 16:52
comments 1

Az Ukrajna elleni háború kitörése óta jelentősen nőtt a katonai célra is alkalmas kínai áruk orosz exportja. A Wall Street Journal kínai vámadatokra hivatkozva azt írja, hogy a csipek forgalma az előző év azonos időszakához képest megduplázódott, az alumíniumgyártás köztes anyagából, az alumínium-oxidból pedig 400-szor(!) annyit szállítanak kínai cégek Oroszországba.

photo_camera Konténerhajó a kelet-kínai Csingdao kikötőjében. Fotó: STR/AFP

Az USA mostanáig 5 kínai elektronikai céget tett kereskedelmi feketelistára. Peking tagadja, hogy fegyvereket adnának el Moszkvának. A teljes Oroszországba irányuló kínai export valóban bezuhant, mivel a kínai cégek nem akarnak rákerülni az amerikai feketelistára.

Az amerikai kereskedelmi hatóság szorosan figyeli a két ország közötti kerekedelmet, amit kis cégek és nagy állami vállalatok összetett hálózata bonyolít, és nehéz nyomon követni. Az amerikaiak ezzel együtt nem állítják, hogy Kína rendszerszinten kijátsza a kereskedelmi felügyeleti rendszert, de, mint mondják, mindent bevetnek azok ellen, akik támogatják az orosz hadsereget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.