Nőtt a katonai célra felhasználható kínai áruk Oroszországba irányuló exportja

július 16., szombat 16:52
1

Az Ukrajna elleni háború kitörése óta jelentősen nőtt a katonai célra is alkalmas kínai áruk orosz exportja. A Wall Street Journal kínai vámadatokra hivatkozva azt írja, hogy a csipek forgalma az előző év azonos időszakához képest megduplázódott, az alumíniumgyártás köztes anyagából, az alumínium-oxidból pedig 400-szor(!) annyit szállítanak kínai cégek Oroszországba.

Konténerhajó a kelet-kínai Csingdao kikötőjében. Fotó: STR/AFP

Az USA mostanáig 5 kínai elektronikai céget tett kereskedelmi feketelistára. Peking tagadja, hogy fegyvereket adnának el Moszkvának. A teljes Oroszországba irányuló kínai export valóban bezuhant, mivel a kínai cégek nem akarnak rákerülni az amerikai feketelistára.

Az amerikai kereskedelmi hatóság szorosan figyeli a két ország közötti kerekedelmet, amit kis cégek és nagy állami vállalatok összetett hálózata bonyolít, és nehéz nyomon követni. Az amerikaiak ezzel együtt nem állítják, hogy Kína rendszerszinten kijátsza a kereskedelmi felügyeleti rendszert, de, mint mondják, mindent bevetnek azok ellen, akik támogatják az orosz hadsereget.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt