Az orosz közmédia szerint titkos katonai találkozó zajlott a minimum 20 áldozatot követelő vinnicjai támadás helyszínén

háború
2022 július 17., 13:35
comments 6

Brutális támadást hajtott végre az orosz hadsereg csütörtökön a közép-ukrajnai Vinnicja városában, ahol tengeralattjárókról indított Kalebr cirkálórakéták találtak és semmisítettek meg több épületet - két közösségi létesítményt, és egy egészségügyi központot. A támadásban legkevesebb 20 civil meghalt, köztük gyerekek ki. Volodimir Zelenszkij terrorcselekménynek nevezte a támadást.

Két napot sem kellett várni rá, és az orosz állami média helyére rakta a történteket. A Rosszija 1 szerint titkos találkozó zajlott ukrán katonai vezetők részéről azokban az épületekben, amiket támadás ért, és sikerült mindenkit likvidálni. Az egyeztetések a közlés szerint nyugati fegyverszállítmányokról szóltak.

link Forrás

Ahogy a Guardian tudósítása megjegyzi, az orosz közlés igazságtartalmát legkevesebb megkérdőjelezi, hogy vasárnap eltemették a rakétatámadás egyik 4 éves áldozatát.

Mindeközben újabb orosz rakéták találtak el egy ipari épületet Mikolajivban. Ezúttal a déli Bug folyó torkolatánál található hajógyárat érte támadás. Áldozatokról egyelőre nincs hír. Mikolajivban az elmúlt hetekben ismét sűrűsödtek az események, miután az oroszok aktuális stratégiai célja az, hogy elvágja Ukrajna teljes Fekete-tengeri partvidékét egészen a román határig, és ezzel még inkább kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az ukrán gazdaságot.

A brit védelmi vezetés becslése szerint Oroszország már legalább 50 ezer katonát veszített, ennyien haltak meg vagy váltak harcképtelenné az elmúlt öt hónapban, emellett 1700 harckocsi és 4000 páncélozott harcjármű is elhullott. A becslés szerint Oroszország már elvesztette szárazföldi harci hatékonyságának több mint 30 százalékát. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.