Lemondott az antiszemitizmussal vádolt kép miatt a Documenta igazgatója

MŰVÉSZET
2022 július 17., 08:04
comments 4

Lemondott a világ egyik legnagyobb, németországi modern művészeti kiállítása, a Documenta főigazgatója, Sabine Schorman, miután egy kiállított festményt antiszemitizmussal vádoltak meg, írja a The Guardian.

A botrány még júniusban robbant ki. A németországi Kasselben megrendezett Documentának idén, 1955-ös indulása óta először egy kollektíva, az indonéz Ruangrupa volt a kurátora, utólag sokan azt mondják, hogy túlságosan nagy szabadságot kaptak.

A kiállítás megnyitója után kezdték bírálni a Taring Padi indonéz művészeti csoport „People’s Justice” című festményét, mert az a német kormány és zsidó csoportok szerint is túl messzire ment. Ezért eltávolították a képet. A kifogásolt képen több antiszemita motívum is látható volt: például egy disznóarcú alak Dávid-csillagos sállal és Moszad feliratú sisakban, illetve egy ortodox zsidókra emlékeztető, pajeszes figura, akinek a fekete kalapján az SS felirat szerepelt, agyarai voltak, és vérben forgó szemei.

A botrány kirobbanása után a Ruangrupaa elnézést kért, amiért nem ismerték fel installálás előtt az antiszemita elemeket, és bocsánatot kértek a szintén indonéz alkotók, a Taring Padi tagjai is az okozott sérelemért. Azt mondták, a mű „semmilyen módon nem állt kapcsolatban az antiszemitizmussal”, hanem „a militarizmus és a Suharto 32 éves indonéziai katonai diktatúrája alatt tapasztalt erőszak elleni kampány része volt”.

Most szombaton a felügyelőbizottság „mélységes megdöbbenését" fejezte ki az „egyértelműen antiszemita" tartalmak miatt, és közölte, hogy a főigazgatóval, Sabine Schormann-nal felbontották a szerződést.

Taring Padi művészcsoport egyik képét fotózza egy látogató a Documenta kiállításon 2022. június 16-án
photo_camera Taring Padi művészcsoport egyik képét fotózza egy látogató a Documenta kiállításon 2022. június 16-án. Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Claudia Roth német kulturális miniszter támogatta Schormann távozását. Azt mondta, hogy kivizsgálják, hogy egyáltalán hogyan kerülhettek be antiszemita művek a kiállításra. „Le kell vonni a szükséges következtetéseket" - mondta.

A Documenta felügyelőbizottsága teljes körű vizsgálatot ígért, elismerte, hogy „sajnos sokak bizalmát elvesztettük." Remko Leemhuis, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság igazgatója azonban azzal vádolta a Documentát, hogy „még mindig nem értették meg a problémát." A testület „antiszemitizmus vádjára" hivatkozott, de Leemhuis szerint az alkotások egyértelműen „antiszemita" jellegűek voltak.

A Documenta képviselője azt mondta, hogy hamarosan kineveznek egy ideiglenes igazgatót Schormann helyére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.