Idén már kétszer annyi szabadtéri tűz keletkezett, mint tavaly

klímaváltozás
2022 július 18., 06:49
comments 1

Idén eddig már 10 493 tűz keletkezett a szabadban, ami kétszer annyi, mint tavaly, írja a MAGOSZ adatai alapján az Agroinform.

photo_camera Fotó: Pintér Antal Tamás tűzoltó ezredes/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook

A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a tavaly leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Idén eddig tíz mezőgazdasági munkagép (5 kombájn, 3 bálázó, 1 traktor és 1 pótkocsi) gyulladt ki, 24 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban.

A Copernicus EU tűzveszély előrejelzése szerint Magyarország területének nagy részén magas, illetve nagyon magas a tüzek kockázata:

Június 24-e óta hat megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg). Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.