Zelenszkij kirúgta a titkosszolgálat és a főügyészség vezetőjét

háború
2022 július 18., 05:21
comments 2

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este kiadott rendeletével felmentette tisztségéből Irina Venegyiktova főügyészt és Ivan Bakanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjét. Venegyiktova menesztésénél a hadiállapot bevezetéséről szóló törvényre, Bakanov menesztésénél pedig az ukrán fegyveres erők fegyelmi eljárására hivatkozott.

photo_camera Irina Venegyiktova Fotó: RAMON VAN FLYMEN/ANP via AFP

Venegyiktova tisztségét ügyvivő jelleggel eddigi helyettese, Olekszij Szimonyenko fogja ellátni.

Ivan Bakanov
photo_camera Ivan Bakanov Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Ivan Bakanov felmentése már júniusban felmerült, pedig egyrészt Zelenszkij gyerekkori barátja, másrészt az elnökválasztási kampányát is vezette. De sokan úgy gondolták, hogy a háború kitörésekor meghozott rossz döntések többek között Herszon elvesztésébe kerülhettek. Az orosz csapatok azért tudták ilyen könnyen bevenni a várost, mert az SZBU-sok nem tudták felrobbantani a Dnyeper folyót átszelő Antonovszkij hidat. Zelenszkij akkor azzal reagált erre az értesülésre, hogy az SZBU vagy bármely más rendvédelmi szerv vezetésének leváltása ezek tevékenységének felülvizsgálatától függ.

Bár Zelenszkij a két vezető kirúgását most nem kommentálta, a bejelentésnél mindkét szervezetnél árulást emlegetett. Azt mondta, hogy az oroszok által megszállt területeken több mint 60 alkalmazottjuk állt át a támadók oldalára és dolgozik Ukrajna ellen. Eddig 651 ember ellen indítottak eljárást az igazságszolgáltatás korábbi alkalmazottjai közül hazaárulás miatt. Bakanovot most azután rúgta ki, hogy elfogták Oleh Kulinycset, az SZBU korábbi krími vezetőjét. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.