Aki ötödik oltást szeretne, az egy kicsit még várjon

járvány
2022 július 19., 18:38
comments 12

„Próbáltam pénteken Covid-oltást beadatni, ezért Nagykanizsáról elutaztam Zalaegerszegre, mert csak ott van oltópont a megyében. Mikor kiderült, hogy én már az ötödik oltásomért állok sorba, megtagadták annak beadását, mondván, hogy a jelenlegi szakmai ajánlások alapján az ötödik oltás felvétele nem javasolt. Most úgy alakul, hogy az oltáspártiságom ellenére a szakemberek szerint csökkenő immunitással nézhetek szembe az új fertőzési hullámmal” – írta egy hatvan év feletti, krónikus beteg olvasónk, aki már több mint öt hónapja kapta meg a negyedik, emlékeztető oltását.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (januári) ajánlása szerint a negyedik ismétlő oltás beadását az a 18. éven felüli kérheti, akinél a harmadik booster oltása óta már eltelt legalább négy hónap. Az NNK ajánlásában nem szerepel ötödik oltás, így nem derül ki, hogy mi van azokkal, akik már az év elején megkapták a negyedik oltást, amelynek beadása óta sokaknál bőven eltelt már hat hónap.

Márpedig az idén nem tart nyári szünetet a koronavírus, Európában jelentősen megugrott a regisztrált covid-fertőzöttek száma, és szennyvízadatok is azt mutatják, hogy nő a koronavírus koncentrációja. Az emelkedő számok ellenére egyébként két magyarországi megyében nem lehet oltásra bejelentkezni a következő három hétben.

Az európai egészségügyi hatóságok az emelkedő járványadatok alapján azt javasolják, hogy a hatvan év felettiek kapjanak egy újabb emlékeztető oltást, de a Guardian erről szóló cikkében „második emlékeztető oltásról” írnak, miután a legtöbb országban viszonylag későn kezdték meg az emlékeztető oltások beadását. Magyarország az elsők között volt, ahol engedélyezték a harmadik – vagyis az első emlékeztető – oltás beadását, emiatt azonban van most egy kis csúszás Európa többi országához képest, és egyelőre nem világos, hogy azok, akik 4-5 hónappal ezelőtt kapták meg a negyedik oltásukat, most milyen fokú védettséggel néznek szembe az újabb járványhullámokkal.

Svédországban májusban jelentették be, hogy szeptembertől engedélyezik az ötödik oltás beadását az idősek és a krónikus betegek számára, a többi 18 év felettinek pedig továbbra is csak a negyedik oltás beadását javasolják. Lena Hallengren szociális miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy „a világjárványnak még nincs vége”, ezért kell folytatni az oltásokat és ismétlő oltásokat beadni.

A svédeknél az ajánlások szerint minden 12 éven felülinek érdemes beoltatnia magát, és minden 18 évesnél idősebbnek érdemes egy harmadik, emlékeztető oltást felvennie, a 65 évnél idősebbeknek pedig egy negyedik oltás is javasolt. Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy Svédországban hányan tervezik beadni a veszélyeztetettek közül az ötödik oltást szeptembertől.

Izraelben egyelőre csak fontolgatják az Egészségügyi Minisztériumban, hogy szükséges lehet-e az ötödik oltás az idősek és a veszélyeztetett csoportok számára, ahogy az Egyesült Királyságban is egyelőre csak a veszélyeztetett, krónikus betegek esetében merült fel az ötödik vakcina.

Az 5 és 11 év közötti gyerekek harmadik, emlékeztető oltása is csak nemrég került szóba: Izraelben hamarosan engedélyezhetik azt, az Egyesült Államokban pedig az amerikai járványügyi hatóság (CDC) már ajánlja a booster oltást az öt éven felülieknek, de a hat hónapnál idősebb gyerekek esetében is. Magyarországon az NNK ajánlása szerint erre egyelőre még nincs lehetőség.

Az idősek és veszélyeztetettek ötödik oltásával, illetve az 5 és 11 év közöttiek harmadik, emlékeztető oltásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk az országos tisztifőorvosnak és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.