Az Európai Bizottság 500 millió eurós alapot javasol a tagállamok felfegyverzésére

fegyver
2022 július 19., 12:24
comments 11

Az Európai Bizottság 500 millió eurós alap létrehozását javasolja, amit a tagországok közös védelmi beszerzéseinek és fegyverkészletük feltöltésének ösztönzésére fordítanának 2022 és 2024 között az uniós költségvetésből.

Thierry Breton belső piacért felelős EU-s biztos szerint a tagállamok az orosz-ukrán háborúban kimerítették a nemzeti fegyverkészleteiket, és ez olyan sebezhetőséget teremtett, amit sürgősen kezelni kell.

Ukrán tüzérek a franciáktól kapott Caesar önjáró löveggel a donbászi fronton. Ukrajnának égető szüksége van az ilyen nyugati fegyverszállítmányokra, hogy fel tudja venni a harcot a nagy anyagi fölényben lévő orosz hadsereggel.
photo_camera Ukrán tüzérek a franciáktól kapott Caesar önjáró löveggel a donbászi fronton. Ukrajnának égető szüksége van az ilyen nyugati fegyverszállítmányokra, hogy fel tudja venni a harcot a nagy anyagi fölényben lévő orosz hadsereggel. Fotó: Aris Messinis/AFP

„Amellett, hogy az alap segít feltölteni a fegyverkészletek egy részét az Ukrajnának történő fegyverszállítások után, az uniós költségvetésen keresztül ösztönözi a tagállamokat a közös vásárlásra. Európa védelme nagy lépésekkel halad előre” – közölte.

A bizottság sajtóközleménye szerint a pénzügyi alap által elkerülhetővé válik a tagállamok közötti verseny ugyanazokért a védelmi termékekért, és költségmegtakarítást eredményez.

Egy adott védelmi projekt finanszírozásában legalább három uniós tagállamnak kell részt vennie, és a beruházásnak fejlesztenie kell az európai védelmi ipart, továbbá a beszerzéseknek a kritikus védelmi termékekre kell irányulnia – közölte a bizottság.

A bizottságot a tagállami vezetőket tömörítő tanács és az Európai Parlament kérte fel a javaslat kidolgozására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.