A CIA igazgatója nem tud arról, hogy Putyin beteg lenne

külföld
július 21., 6:14
comments 10

Nincs hírszerzési információjuk arról, hogy Vlagyimir Putyin komolyabb betegséggel küzdene, közölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője, William Burns.

Burns azután szólalt meg a témában, hogy a közelmúltban több spekuláció is elterjedt a sajtóban és a médiában arról, hogy Putyin súlyos betegséggel, akár rákkal is küzdhet, és ez magyarázhatja irracionálisnak tűnő döntéseit. A CIA vezetője ugyanakkor a BBC beszámolója szerint azt közölte, hogy nincs erről információjuk, sőt, tette hozzá viccelődve, Putyin szerinte „túlságosan egészségesnek” tűnik. Burns egy Aspenben megrendezett biztonsági konferencián szólalt fel, és miután ezt a mondatát nevetés fogadta, hozzátette, hogy ez nem tekinthető hivatalos hírszerzési értékelésnek.

Burns korábban az Egyesült Államok moszkvai nagykövete volt, több mint két évtizede követi az orosz elnök pályáját, és mint fogalmazott, Putyinnak szerinte meggyőződése, hogy Oroszországot neki kell ismét nagyhatalommá tennie, és ehhez szerinte arra van szüksége, hogy ismét kiterjessze az orosz befolyást a környező régióban, ezt pedig nem tehetné meg Ukrajna irányítása nélkül.

photo_camera Fotó: SAMUEL CORUM/AFP

Burns novemberben járt legutóbb Moszkvában, miután az amerikai hírszerzésnek már voltak információi arról, hogy az oroszok Ukrajna lerohanására készülhetnek, és figyelmeztetni akarta az oroszokat, hogy ennek súlyos következményei lehetnek. De mint mesélte, nyugtalanabbul távozott, mint ahogy érkezett. Mint most fogalmazott, az orosz elnök tervei hibás előfeltevéseken és illúziókon alapultak, főleg Ukrajnával és a védekezési képességükkel kapcsolatban.

Burns szerint Putyin tényleg el is hiszi, amit mond, ő maga is hallotta az évek során, ahogy az orosz elnök arról beszélt, hogy Ukrajna nem egy igazi ország. De az igazi országok visszavágnak, és az ukránok pontosan ezt tették, tette hozzá a CIA igazgatója.

Az amerikai hírszerzés becslése szerint eddig 15 ezer orosz katona halhatott meg a háborúban, és 45 ezren sebesülhettek meg, míg az ukrán hadsereg veszteségei egy kicsit alacsonyabbak lehetnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt