Az orosz kormány megvizsgálja, adjon-e több földgázt Magyarországnak

POLITIKA
2022 július 21., 15:22
comments 15

„Lehet kommunikációs luftballonokat fújni”, de jelenleg orosz források nélkül képtelenség földgázt beszerezni, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, miután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A kormány 700 millió köbméternyi plusz földgázt akar vásárolni, amire Szijjártó szerint azért van szükség, mert „nem normális időket élünk”, és a tározókat a szokásosnál jobban fel kell tölteni. Lavrov azt mondta, meg fogják vizsgálni a kérést.

photo_camera Szijjártó és Lavrov Fotó: GRIGORY SYSOEV/Sputnik via AFP

Szijjártó beszélt az ukrajnai háborúról is, többször elmondta, hogy Magyarország békekötést szeretne. „A háború nagyon rossz. (...) Legyen újra béke, hogy az emberek szenvedései végre véget érhessenek.” Lavrov az orosz narratívának megfelelően nem háborúról, hanem különleges műveletről beszélt, egy orosz újságíró kérdésére pedig azt mondta, valóban sokan halnak meg Ukrajnában, de az ukránok esztelen lövései miatt.

Szijjártó szerint a magyar nemzeti érdekkel ellentétes lenne, ha a világ a blokkosodás irányába menne. „Nem akarunk újra olyan világrendet ahol az ütközőzóna melletti területen találjuk magunkat.” Amikor arról kérdezték, lesz-e Orbán-Putyin-találkozó, azt mondta, nincs mandátuma ebben a kérdésben.

Paks kiemelt stratégiai projekt az oroszok számára

Lavrov azt mondta, folytatni szeretnék a paksi beruházást, amit kiemelt stratégiai projektnek tekintenek. Viszont beszélt arról is, hogy „a washingtoni ruszofób politika”, a szankciók nagy kárt okoznak a két ország együttműködésében.

„Keresni fogjuk, és meg fogjuk találni azokat a lehetőségeket, amelyek eredményeként az ilyen büntetési kísérletek ellenére tudni fogjuk folytatni a nemzetközi együttműködésünket.”

Állítása szerint beszámolt Szijjártónak az ukrajnai helyzet „árnyalatairól”.

link Forrás

Szijjártó korábban a barátjának nevezte Lavrovot, akitől tavaly év végén „Barátságért” kitüntetést vett át. Ez a legmagasabb elismerés, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban.

Lavrov az orosz kormány legtöbbet szereplő tagja, aki hónapok óta védi a nemzetközi nyilvánosságban Oroszország ukrajnai háborúját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.