Quadballra nevezik át a kviddicset

sport
2022 július 21., 05:02
comments 8

Quadballra változtatják a valódi sportágként működő kviddics nevét, amit a Harry Potter-filmekből ismert, seprűnyélen röpködős labda(?)játék ihletett.

Decemberben a sportág két fő irányító testülete, a US Quidditch és a Major League Quidditch közölte, hogy a névváltoztatást a "szponzorációs és közvetítési lehetőségek" miatt fontolgatják. Ezek azért maradtak el, mert a Harry Potter-filmsorozatot gyártó Warner Bros birtokolja a sportág jelenlegi nevének szerzői jogait.

Kedden azonban a sportág egy másik irányító testülete, a Nemzetközi Kviddicsszövetség J.K Rowling "transzellenes megnyilvánulásait" hozta fel a névváltoztatás indokaként. A Harry Potter könyvek íróját transzfóbiával vádolták, amit ő tagad.

„Megpróbáltuk világossá tenni, hogy mindkét okról szó van" - mondta Jack McGovern, a US Quidditch és a Major League Quidditch szóvivője a New York Timesnak. „Nem állt szándékunkban értékítéletet mondani arról, hogy melyik ok fontosabb a másiknál."

A szóvivő szerint a sportág Rowlinggal való kapcsolata problémát okozott az új játékosok toborzásában.

photo_camera Fotó: MICHAEL MATTHEY/dpa Picture-Alliance via AFP

A Major League Quidditch és az US Quidditch ezentúl Major League Quadball, illetve US Quadball nevet viseli majd. A Nemzetközi Kviddics Szövetség várhatóan a közeljövőben változtatja meg a nevét.

„Kevesebb mint 20 év alatt sportágunk néhány tucat vidéki vermonti egyetemi hallgatóból globális jelenséggé nőtte ki magát, több ezer játékossal, félprofi ligákkal és nemzetközi bajnokságokkal" - mondta Mary Kimball, a US Quadball ügyvezető igazgatója egy nyilatkozatban.

A sportág új neve a pályán lévő labdák és a játékosok pozícióinak számára utal. A játékot 2005-ben adaptálták valós sportággá, és elég gyorsan elterjedt az amerikai egyetemi kampuszokon. Ma már 40 országban 600 csapat van. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.