Varga Mihály sem tartja hosszú távon fenntarthatónak az árstopokat

POLITIKA
2022 július 21., 09:57

A kötelező kincstári optimizmus mellett a pénzügyminiszter tusványosi előadásában többször utalgatott rá, hogy a mostani helyzettel még csak legfeljebb ízelítőt kaptunk a közelgő válságból, „szélcsend közben, vihar előtt vagyunk, és ebből a viharból könnyen lehet orkán is”. Persze ilyenkor nem konkrétan Magyarország gondjairól beszélt, hanem általában Európa és a világ bajairól. Varga Mihály előadásában a rezsicsökkentés visszafogása, a forint árfolyama vagy a kata eltörlése nem került elő. Inkább úgy beszélt, mintha egy gyorstalpalón átképezte volna magát meteorológussá: „Ha nem sikerül belátható időn belül békét kötni Ukrajnában, márpedig erre elég kevés az esély, akkor a vihart nagyon könnyen egy gazdasági forgószél is követheti.”

„Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog.

Tehát ebből a szempontból ahhoz képest, ami ránk vár, ez a mostani szerintem egy vihar előtti csönd. Túl vagyunk a pandémián, túléltük, a gazdaságok jönnek elő a recesszióból, amit a pandémia okozott. De hát látjuk, hogy mi felé megyünk, mibe csúszunk bele.”

A háború előtt is volt már infláció

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.